Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Amelia Andersdotter kritisk till Lissabonfördraget

Foto: Anders Jensen-Urstad
Irlands ja till Lissabonfördraget innebär ett steg närmare EU-parlamentet för Piratpartiets Amelia Andersdotter. Hon är inte överdrivet entusiastisk. –EU-etablissemanget firar i dag, men alla ser det inte som ett populärt fördrag.

Om Lissabonfördraget går igenom får Piratpartiet ytterligare ett mandat i EU-parlamentet. Trots att Irland nu har röstat ja till fördraget är Amelia Andersdotter kritisk.

– Det är väl kul kanske. Jag kan förmodligen göra bra saker i Bryssel så på så sätt är det bra, men Lissabonfördraget är inte populärt och jag tror inte att den europeiska demokratin gynnas av att man pushar igenom opopulära fördrag, säger Amelia Andersdotter till DN.se.

Piratpartisten vill inte analysera varför irländarna nu röstat ja efter att tidigare ha röstat nej, men tror att de flesta europeiska länder mest är matta av den långa processen.

– De trycks ned uppifrån. Det är klart att det krävs en lång process när man ska göra en sådan grundlig uppdatering av EU:s ramfördrag, men man skulle önska att EU-kommissionen skulle anstränga sig lite mer för att gå medborgarna till mötes i fördragsprocessen istället för att ständigt ompaketera samma innehåll som medborgarna redan avfärdat.

Om Lissabonfördraget träder i kraft får Sverige två nya EU-parlamentariker – Jens Nilsson (S) och Amelia Andersdotter (PP). För Piratpartiets del innebär det en fördubbling av antalet EU-ledamöter – från en till två.

– Jag tror faktiskt inte att det spelar en så stor roll för oss som parti. Det går bra att bedriva ett bra påverkansarbete även utanför EU-parlamentet, särskilt som vi redan har en representant, säger Amelia Andersdotter.

Hon är långt ifrån övertygad att Lissabonfördraget verkligen kommer att gå igenom. Förutsättningarna är att Polens och Tjeckien ratificerar fördraget.

– Det är inte säkert att det går igenom. Det kommer att bli svårt för Polen och Tjeckien att inte ratificera fördraget nu när Irland sagt ja, men det är inte omöjligt.

Om Piratpartisten tar plats i parlamentet vill hon vara drivande i handelsfrågor.

– Just nu är teknologiöverföringsfrågor och tillgång till kunskap viktigt. Jag tycker att EU bedriver, framför allt i sin externa handelspolitik, en linje som hindrar utveckling, både i Europa och framförallt i u-länder. Det krävs en kritisk röst inom EU.

Hon menar att dagens internationella immaterialrättslagar medför att u-länderna, som inte har råd med patent, stängs ute vilket är konkurrensskadligt och utvecklingshämmande.

– Alla håller med om att det är dåligt att folk dör som flugor för att de inte får medicin, men ändå beslagtas mediciner vid gränserna. Det saknas en politisk vilja i EU att skapa ett internationellt regelverk för att se till att sådant inte händer. Istället försöker man rättfärdiga beteendet. Det är alldeles galet.

Nya ledamöter i EU-parlamentet

En konsekvens om Lissabonfördraget går igenom är att Sveriges platser i EU-parlamentet utökas från dagens 18 till 20. Det innebär att Jens Nilsson (S) och Amelia Andersdotter (PP) blir nya ledamöter. I dag har Socialdemokraterna fem mandat och Piratpartiet ett.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.