Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Amerikanernas semester långt ifrån en självklarhet

Under sommaren tar de flesta svenskar semester. Hur fungerar det i andra länder? DN:s Sanna Torén Björling rapporterar om amerikanernas semestervanor.

Amerikanerna är rörliga. Många bor många, många mil från de platser där de växte upp och är det inte för dyrt eller för ångestfyllt att åka hemhem är semestern ofta den tid som finns för att åka och hälsa på. I New Mexico. Kalifornien. Ohio. Dela­ware – eller var släkten nu finns.

Är kostnaden för hög eller relationerna för dåliga ser sig många ändå om inom landets långa gränser. Är alla prislappar för höga eller tiden för knapp stannar man hemma.

Om man alls är ledig.

För till skillnad från alla – alla! – andra industrialiserade länder saknar USA lagstadgad rätt till betald semester, precis som landet saknar rätt också till sjukfrånvaro och föräldraledighet.

Inte nog med det: amerikanerna utnyttjar inte ens den semester de har. Allt mindre, faktiskt. Granskar man statistiken, vilket Time Magazine uppmärksammade nyss, upptäcker man att de under de senaste tjugo åren i praktiken har skänkt bort en hel veckas semester till sina arbetsgivare mer eller mindre utan att tänka på det – och utan att få ett jota i gengäld. Reallönerna är för de allra flesta stillastående sedan många år, men amerikanerna tar i dag ut 16 lediga dagar per år, mot 20,3 år 1976.

Det tycks idiotiskt att ge bort sovmorgnar och hängmattedagar, men flera skäl framförs till varför semestern inte tas ut.

Fyra av tio menar att de skrivbordshögar som väntar när man kommer tillbaka är fullständigt skräckinjagande och att ingen kan ersätta en. Andra ser risken i det omvända: Är man borta ersätts man fortare än kvickt och definitivt innan semestern är slut.

När frågan nyligen diskuterades i ett timslångt program i public service-radion NPR resonerade man kring att amerikanerna tycks ha förlorat, eller kanske aldrig har haft, samma självklara inställning som de flesta européer har till att semester är något som man både behöver och ska ha, och något som man verkligen inte behöver skämmas över. En av orsakerna till att semesterskyddet aldrig har fått fäste i USA är låg organisationsgrad i svaga fackföreningar.

En vettig semesterlängd kan ta åratals anställning att tjäna ihop till, och långt ifrån alla är anställda. Många lever på tillfälliga jobb eller timknäck, inte sällan ett par tre stycken för att hushållsekonomin ska gå ihop. En del är egenföretagare eller jobbar under paraplyer som taxiuppstickaren Uber eller hemuthyrningen Airbnb. I den mån man är ledig i det läget offrar man samtidigt inkomst.

Även om det naturligtvis finns amerikaner med god ekonomi och egen solstol lever få i vad expertisen naturligtvis vet också här: ledighet sänker inte vår produktivitet – men främjar hälsan på alla plan.

Och, möjligen, relationerna med släkten.

Ett vykort från Washington.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.