Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-27 11:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/amerikansk-rapport-anklagar-kina-for-morklaggning/

Världen

WHO: Inte sett bevis för USA:s anklagelser mot Kina

Det finns klara bevis för att det nya coronaviruset uppstod i ett laboratorium, påstår USA:s utrikesminister Mike Pompeo
Det finns klara bevis för att det nya coronaviruset uppstod i ett laboratorium, påstår USA:s utrikesminister Mike Pompeo Foto: Andrew Harnik/AFP

I en läckt rapport anklagar USA regimen i Peking för att ha mörkat utbrottet av det nya coronaviruset för att kunna bunkra medicinsk utrustning. Samtidigt säger utrikesminister Mike Pompeo att det finns betydande bevis för att viruset uppkom i ett laboratorium i Wuhan. Men WHO kallar det för spekulationer och uppger att de inte har sett några bevis från USA.

Samtidigt som USA kämpar med att få kontroll med covid-19 riktar dess administration allt större kritik mot Kina. I en läckt rapport från departementet för inrikes säkerhet påstås att Kina mörkade allvaret med det nya coronaviruset för att få tid på sig att bunkra medicinsk utrustning.

Enligt rapporten, som AP var först att rapportera om, ökade Kina importen och minskade exporten av medicinsk utrustning drastiskt i januari. Syftet var, hävdar rapportförfattarna, att vinna tid.

Bland annat ska Kina, innan man delade fullständiga detaljer om viruset med Världshälsoorganisationen (WHO), ha ökat importen av kirurgiska munskydd med 278 procent, skyddskläder med 72 procent och kirurghandskar med 32 procent. Samtidigt minskade exporten av medicinska produkter kraftigt. 

Rapporten är en i en rad anklagelser från amerikanskt håll mot Kina på senare tid. Enligt kritiker handlar det om taktik från Trumpadministrationen med syftet att rikta strålkastarljuset mot Kina i stället för den amerikanska ledningen som har anklagats för att vara både långsam och oprofessionell i sin hantering av coronakrisen. I USA har nära 68.000 dött i covid-19 och över 1 miljon bekräftats smittade.

Ytterligare ett exempel på kritiken mot Kina är upprepade påståenden från Donald Trump och andra ledande amerikanska politiker om att viruset uppstod i ett forskningslaboratorium i Wuhan och inte på en fiskmarknad som de flesta forskare tror. Den amerikanska utrikesministern Mike Pompeo går så långt att han i ABC:s program ”This Week” säger att det finns ”betydande bevis” för att viruset kom från laboratoriet. Men några konkreta uppgifter som stöder det uttalandet har inte lagts fram.

Samtidigt växlade Trump upp retoriken i en intervju med Fox News.

– Enligt mig gjorde de ett misttag. De försökte mörka det, de försökte släcka det, som [man släcker] en eld. Men de kunde inte släcka elden, sade han och syftade på Kina.

Flera amerikanska analytiker varnar nu i en artikel i New York Times för att Trumpadministrationen pressar säkerhetstjänsten att hitta bevis som stöder laboratorieteorin, som Kina upprepade gånger har förnekat. Allt i syfte att lägga skulden på Kina.

De flesta experter tror att viruset fördes över från fladdermöss till andra djur och vidare till människor. Även om inte heller det är bevisat bedömer de flesta att sannolikheten att viruset skulle ha spridits till människor efter ett misstag i ett laboratorium som låg. 

En del oroar sig nu för att pressen från Trumpadministrationen kommer att påverka slutsatserna om virusets ursprung och att Trump använder anklagelserna som ett politiskt vapen i sin pågående kamp med Kina.

Samtidigt är uppgifter om att Kina ska ha mörklagt virusutbrottet i inledningsskedet inget nytt. Bland annat är det sedan tidigare klarlagt att de läkare som tidigt uppmärksammade att de stött på ett ovanligt virus kallades till polisen och anklagades för att sprida ”falska rykten”. Regimen i Kina har också kritiserats för att ha varit senfärdig med att informera allmänheten om viruset. Det gick flera veckor mellan att Kina för första gången informerade WHO om viruset, 31 december, tills att kinesen på gatan hade hört talas om det och att åtgärder, som att stänga ner provinsen Hubei med över 50 miljoner invånare, vidtogs.

Vid en presskonferens på måndagskvällen tryckte WHO på allt tyder på att viruset har ett naturligt ursprung. Coronavirus finns hos fladdermöss, men frågan är vilket värddjur som fungerat som mellanhand när det överfördes till människan.

WHO kallar Pompeos uppgifter för spekulativa. 

– Vi har inte tagit emot några data eller specifik bevisning från USA:s regering kopplat till virusets påstådda ursprung, så från vårt perspektiv är detta fortfarande spekulativt, säger Michael Ryan, chef för WHO:s krisprogram.