Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Amerikansk rapport: Ryssland övade på att inta Gotland

Ryska trupper ska ha övat på att inta bland annat Gotland, enligt den amerikanska tankesmedjan Cepa. (Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.)
Ryska trupper ska ha övat på att inta bland annat Gotland, enligt den amerikanska tankesmedjan Cepa. (Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.) Foto: All Over Press

Ryssland har med runt 33.000 soldater övat på att invadera Gotland, Åland, Bornholm och norra Norge, enligt en rapport från Cepa – en tankesmedja med kopplingar till den amerikanska vapenindustrin. 

”Det är möjligt, om än inte troligt, att Ryssland faktiskt planerar ett fullskaligt militärt överaskningsanfall på de baltiska staterna, deras nordiska grannar och Polen. Det skulle endast vara möjligt om Ryssland drog tillbaka uppskattningsvis 15.000–20.000 trupper som för närvarande är involverade i operationer i och runt Ukraina. Ryssland har inte militär kapacitet att utkämpa två krig samtidigt”, enligt rapporten

I ett av de scenarier som de ryska trupperna övade på i mars ingick militära anfall mot Gotland, Åland (självstyrande del av Finland), danska Bornholm och norra Norge, enligt Cepa-rapporten. Det framgår inte var uppgifterna kommer ifrån. Edward Lucas som författat rapporten hänvisar i ett mejl till DN till ”försvarskällor”. 

De ryska militära aktiviteterna ska i första hand ses som psykologisk krigsföring, vars syfte är att avskräcka andra länder från att ingripa i en konflikt mellan Ryssland och de baltiska staterna, enligt rapporten. 

Willhelm Agrell, professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet, säger att han inte känner till den militärövning som rapporten hänvisar till.

Han konstaterar att militära övningar kan ha flera syften. Ett kan vara att öva inför en framtida konflikt, ett annat att kan vara av mer formell natur, som att testa förmågan hos vissa förband. Ett tredje syfte skulle kunna vara att med övningen skickat ett budskap till omvärlden.

– Man uppträder då hotfullt, det är en styrkedemonstration, säger Willhelm Agrell. 

Vad tänker du om att Gotland nämns i det här sammanhanget?

– Övningen tycks ha ”spelat igenom” olika möjliga utposter. Gotland har ju diskuterats väldigt mycket på svensk sida som ett militärt vakuum och som en möjlig språngbräda. Gotland är ur ett ryskt perspektiv mer användbart än vad Bornholm skulle vara. Gotland har en hel annan potential att koppla ihop Kaliningradområdet med det egentliga Ryssland. 

Willhelm Agrell anser att Rysslands militära agerande västerut bör betraktas som ”psykologiska framstötar”. 

– Det handlar att visa på de nordiska ländernas svagheter och utsatthet. Det stämmer väl överens med den retorik som förekommer från ryskt håll där man ibland, i inte särskilt inlindade ordalag, varnar de nordiska länderna för att agera på ett för Ryssland negativt sätt. Framför allt de två alliansfria länderna Finland och Sverige.

Ryssland vill inte att Finland och Sverige närmar sig Nato?

– Precis. De ska inte närma sig Nato och de ska överlag uppträda försiktigt. Ju mer ett land uppfattar sig som hotat, desto försiktigare blir det i att agera i ett större sammanhang. 

Agrell konstaterar att det inte finns ett akut hot mot något av de områden som nämns i rapporten.

– Det här är mer en del i ett förändrat säkerhetspolitiskt mönster som vi nog får vänja oss vid under lång tid framöver. 

Försvarsmakten i Sverige vill inte kommentera uppgifterna.

– Vi kommenterar inte händelser som sker i andra länder. Vi har koll på vårt närområde, säger Försvarsmaktens presschef, Philip Simon.

Rapporten är författad av Edward Lucas som bland annat skriver för Economist och Wall Street Journal. Han har tidigare hyllat USA:s massövervakning och kritiserat Edward Snowden för dennes avslöjanden. Den numera världsberömde visselblåsarens läckor av hemligstämplade dokument har gynnat Ryssland, enligt Edward Lucas som är uttalat pro-Nato. 

Cepa (Center for Eureopean Policy Analysis) beskriver sig själv som en oberoende tankesmedja som ägnar sig åt studier av Central- och Östeuropa. Den finansieras av bland andra det amerikanska försvarsdepartementet och vapentillverkare som Lockheed Martin och Sikorsky Aircraft. 

DN har sökt Rysslands ambassad för en kommentar. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.