Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Amerikansk underrättelsetjänst kartlagd

På måndagen lanserade The Washington Post sin satsning ”Top Secret America”. I två år har journalister arbetat för att kartlägga den amerikanska underrättelsetjänsten efter terrorattackerna den 11 september 2001. Bilden av ett okontrollerbart monster målas fram.

The Washington Post har en gedigen historia av att avslöja saker. Bland annat lyfte tidningen fram Watergateskandalen som ledde till att president Nixon tvingades att avgå 1974.

I det nya grävarbetet har ett dussintal journalister jobbat i två år med att försöka kartlägga den amerikanska underrättelsetjänsten och hur den har vuxit efter terrorattentaten i New York för nio år sedan. Bland de journalister som ligger bakom arbetet finns bland andra den Pulitzerprisvinnande Dana Priest.

Arbetet journalisterna har gjort kommer att presenteras i en artikelserie under veckan. På hemsidan finns en särskild sajt för ”Top Secret America” där all information läggs ut. Här finns också en databas där alla statliga verk, företag och platser som kan kopplas till topphemligt arbete listas och är sökbara.

The Washington Post skriver att den hemliga värld som regeringen skapat efter 11 september-attackerna har blivit så stor, så tungrodd och så hemlig att ingen vet hur mycket den kostar, hur många människor som jobbar inom den eller hur många instanser som är engagerade. Eller om den överhuvudtaget gör landet säkrare.

Tidningen skriver att man endast tagit hjälp av officiellt, icke hemligstämplat material, för att göra sin undersökning. Tillsammans med hundratals intervjuer av människor som jobbar eller har jobbat inom underrättelsetjänsten eller militären har man kommit fram till att 45 statliga organ och 2.000 företag kan kopplas till det de kallar ”Top Secret America”.

Det hemliga arbetet utförs på minst 10.000 platser i över 1.000 amerikanska samhällen. Sammanlagt ska 854.000 personer besitta arbeten som inkluderar topphemliga uppgifter.

Efter den 11 september 2001 har den amerikanska underrättelsetjänsten vuxit explosionsartat. Minst 263 organisationer har skapats eller omformats som en reaktion på terrorattacken, skriver Washington Post. Man beskriver en aldrig sinande källa av pengar som avsatts för arbete mot terrorism och citerar anonyma källor som beskriver en rädsla för att säga nej till mer och en attityd som säger ”är det värt att göra det här så är det också värt att göra det för mycket”.

Nio dagar efter attackerna avsatte kongressen 40 miljarder dollar extra för att stärka försvaret. 2002 avsattes ytterligare 36,5 miljarder och 2003, 44 miljarder.

Med så många nya anställda, enheter, organisationer och så mycket resurser har det istället för att bli mer säkert blivit ineffektivt, skriver man.

Det finns så mycket information att det inte går att få en översikt. Genom intervjuer med insatta människor blir det också uppenbart hur otydligt det har blivit vem som egentligen ska göra vad.

Som exempel tar The Washington Post dödskjutningarna i Texas den 5 november 2009 då major Nidal Malik Hasan sköt ihjäl 13 människor.

Enligt tidningen fanns varningssignalerna som hade kunnat stoppa hela händelsen. Men de nådde inte den del av säkerhetstjänsten som ansvarade för utredningar inom armén. Istället för att undersöka och kontrollera den information som kom från Walter Reed, där majoren hade varit verksam, hade man riktat sin uppmärksamhet mot generella terroristhot - ett arbete som utförs av the Department of Homeland Security. Man dubbelarbetade helt enkelt, och missade det man egentligen skulle ha gjort.

Som ett annat exempel på att underrättelsetjänsten blivit för stor för sitt eget bästa nämns den totala överbelastningen av information. Mängden rapporter som skrivs blir, enligt Washington Posts källor, kontraproduktiv. Det råder förvirring kring vem som läser vad och ingen hinner läsa allt.

Som en lösning på problemet beslutade Office of the Director of National Intelligence att ge ut en tidning som dagligen sammanfattade vad som sades i alla rapporter, "Intelligence Today". Man anställde alltså ytterligare ett antal personer med uppgiften att varje dag gallra information som de sedan presenterar på ytterligare 63 olika hemsidor.

Måndagens artikel beskriver regeringens roll i den expanderande verksamheten. Under tisdagen utreder Washington Post beroendet av att lägga ut arbete på entreprenad och på onsdagen publiceras ett ingående porträtt över en specifik del av "Top Secret America".

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.