Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Amerikanska ambassaden en avlyssningscentral?

Amerikanska ambassaden i Berlin.
Amerikanska ambassaden i Berlin. Foto: Michael Sohn/AP

Den amerikanska ambassaden i Berlin drar till sig intresset och frågan är om den fungerar som en avlyssningscentral. En tysk tidning lät värmefotografera byggnaden och hittade misstänkta avvikelser.

Nyhetsmagasinet Der Spiegel har en bild på ambassaden på sin förstasida i det senaste numret med rubriken ”Nästet” och även andra medier har intresserat sig för den gräddfärgade byggnaden vid Brandenburger Tor som invigdes för fem år sedan.

Tidningen Süddeutsche Zeitung hyrde för sin del en skylift och har tagit bilder på taket med en värmekamera. Analysen visar att det finns ett utrymme på taket som är ett par grader varmare än omgivningen och en expert säger till tidningen att det inte låter sig förklaras med vardagliga ting som en fläkt eller en värmepump. Utrymmet skulle kunna rymma en avlyssningsanläggning.

När förbundskanslern Angela Merkels talesman Steffen Seibert ställdes inför frågan vid måndagens regeringspresskonferens sade han att ”det finns mycket att reda ut”.

Seibert konstaterade att ambassader är skyddade områden, myndigheter från värdlandet har inte rätt att utan tillstånd tränga sig in på området, å andra sidan är ambassaderna också skyldiga att följa gällande lag.

Tyskland kan därmed inte på ett enkelt sätt kontrollera om USA bryter mot tysk lag på sin ambassad, avlyssning faller annars under spioneriparagrafen och kan bestraffas med som mest tio års fängelse.

Seibert sade dock att Tyskland har ”många vägar att gå”och i denna vecka reser en delegation med cheferna för de två tyska underrättelsetjänsterna BND och Författningsskyddet till Washington i sällskap med en representant från regeringskansliet för att i samtal med amerikanska kolleger bringa klarhet i vad som skett. Tyskland gör också egna självständiga undersökningar.

Uppgifterna i tidningen Wall Street Journal som säger att det den amerikanske presidenten Barack Obama stoppade avlyssningen av Angela Merkel så fort han fick vetskap om den ville inte Seibert kommentera.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.