Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Amerikanska fången i Nordkorea är död

00:51. Den amerikanske studenten Otto Warmbier är död. Han avled på ett sjukhus i Ohio – en vecka efter att han släppts fri av Nordkorea. USA:s president Donald Trump fördömer landet. ”Det är en brutal regim”, säger han.

Den 22-årige amerikanske studenten Otto Warmbier, som släpptes efter 17 månader i nordkoreansk fångenskap förra veckan, har avlidit.

Uppgifterna om att 22-årige Otto Warmbier har avlidit kommer via nyhetsbyrån Reuters som citerar familjen.

22-åringen hade inte sagt ett ord eller rört sig på egen hand sedan han återvände till sin hemstad i Ohio i tisdags i förra veckan. Han kunde då vare sig se, tala eller reagera på något som hände i omgivningen.

En undersökning av honom visade att han mist stora delar av sin hjärnvävnad under sin tid i Nordkorea.

När han kom tillbaka till USA bars han ur flygplanet.

I uttalandet skriver familjen bland annat: ”Tyvärr har den fruktansvärda plågsamma tortyr vårt son utsattes för av nordkoreanerna gjort att det inte kunde sluta på något annat sätt än det sorgliga slut vi i dag har fått uppleva.”

Men också: ”Det skulle vara lätt att vid ett tillfälle som detta fokusera på allt som vi förlorade – en framtid som vi inte kommer att kunna tillbringa med en varm, engagerande briljant ung man vars nyfikenhet och entusiasm för livet inte visste några gränser. Istället väljer vi att fokusera på den tid som vi gavs att vara med denna specielle person.” Det skriver Washington Post.

USA:s president Donald Trump uttalade sig för nyhetsbyrån AP:

”’Dåliga saker’ händer i ’brutala’ Nordkorea, men amerikanen fick i alla fall dö hemma tillsammans med sina föräldrar.”

I ett längre uttalande, som citeras av The Hill, skriver Trump att han och hans administration kommer att arbete för att förhindra att liknande tragedier kommer att kunna inträffa i framtiden.

Vad som hänt Otto Warmbier under tiden i Nordkorea är ett mysterium. Han greps den 2 januari 2016 på flygplatsen i Pyongyang då han skulle resa hem efter ett turistbesök i det slutna landet.

Myndigheterna sa sig ha bevis från en övervakningskamera för att han försökte stjäla en banderoll med politiska slagord från sitt hotell. Två månader senare dömdes han till 15 års hårt arbete för fientlig handling mot landet.

I mars 2016 visades den gråtande 22-åringen upp i teve av Nordkorea.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.