Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Amerikanska fartyg hålls av Iran

Foto: Torrey W. Lee/U.S. Navy via AP

Två mindre fartyg, och deras besättning, från den amerikanska flottan har tagits av Iran sedan de kommit in på iranskt farvatten.

De två patrullfartygen av typen Riverine var på väg mellan Kuwait och Bahrain när kontakten med dem förlorades, säger en talesman för USA:s försvarsdepartement till nyhetsbyrån Reuters.

Enligt de amerikanska försvarsmyndigheterna, som citeras av Fox News, ska fartygen ha drivit in på iranskt vatten av misstag. Enligt Sky News ska ett av fartygen ha drabbats av problem och flutit ur kurs.

Ombord befinner sig nio män och en kvinna som greps av personal ur det iranska revolutionära gardet när fartygen befann sig nära Farsiön.

Irans utrikesminister Javad Zarif lovade senare på kvällen sin amerikanske motsvarighet John Kerry att besättningen och deras fartyg kommer att släppas ”snabbt”. Enligt amerikanska uppgifter kan det dock komma att dröja tills i morgon.

Senare på kvällen uppgav Iran att det franska hangarfartyget ”Charles de Gaulle” skulle ha befunnit sig nära den plats där de amerikanska fartygen bordades.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.