Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Amerikanska helikoptrar kraschade utanför Hawaii

USA-marinen uppger att de båda helikoptrarna är av typen CH-53. På bilden en CH-53D. Luftfarkosterna tillverkas av amerikanska företaget Sikorsky Aircraft Corporation.
USA-marinen uppger att de båda helikoptrarna är av typen CH-53. På bilden en CH-53D. Luftfarkosterna tillverkas av amerikanska företaget Sikorsky Aircraft Corporation. Foto: Bullit Marquez / AP

Den amerikanska kustbevakningen söker efter två militärhelikoptrar som kolliderat utanför Hawaiiön Oahu. Totalt ska tolv personer ha färdats med helikoptrarna – samtliga saknas. Olyckslarmet kom in runt klockan 23 på torsdagen, lokal tid, klockan 10 på fredagen, svensk tid, rapporterar nyhets-tv-kanalen CNN.

Kustbevakningen har satt in ett Herculesplan och två helikoptrar i sökandet, samt ett räddningsfartyg, efter att ha larmats av amerikanska marinen. Ombord på vardera helikoptern befann sig sex personer.

Under spaning har man siktat en brand, ett område med vad som tros vara vrakdelar, samt en tom räddningsflotte, närmare 13 kilometer norr om Haleiwa beach på Oahus nordvästra kust. Enligt Scott Carr, kustbevakningens talesperson, är sökområdet cirka 32 kilometer brett, rapporterar lokala tv-stationen Khon 2.

Vittnen har hört en mycket stark smäll ute till havs och noterat en stor eldsflamma i skyn. Somliga beskriver upplevelsen som jordbävningsliknande, enligt Khon 2.

De båda helikoptrarna uppges vara av typen CH-53, tunga helikoptrar avsedda för transportuppdrag. De är baserade vid marinkårens flygbas i Kaneohe Bay på Oahu, drygt 50 kilometer sydost om olycksområdet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.