Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-22 08:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/amerikanska-politiker-reagerar-starkt-har-ar-den-rykande-pistolen/

Världen

Amerikanska politiker om hemliga anmälan: ”Verkligen bekymrande”

Demokraternas ordförande i representanthuset Adam Schiff. Foto: Alex Wong/AFP

”Verkligen bekymrande” och ”trovärdigt och störande” är några reaktioner som kommit från republikaner och demokrater.

Sent på onsdagen svensk tid hade flera kongressledamöter fått läsa den hemliga anmälan som skrivits av den visselblåsare som slog larm om USA:s president Trumps samtal med Ukrainas president Zelenskyj.

En av dem som har läst den hemliga anmälan är republikanen Ben Sasse som säger att den innehåller ”verkligt bekymrande saker”.

En annan som fått läsa anmälan är demokraternas ordförande i representanthusets underrättelseutskott, Adam Schiff, som kallar den ”trovärdig och störande”.

– Det jag har läst är djupt störande, säger Schiff enligt nyhetsbyrån Reuters.

Demokraten Eric Swalwell håller med:

– Jag uppfattar den också som trovärdig och oroande och när jag har läst den ser jag att det finns fler vittnen. Många kunde ha slagit larm men gjorde det inte, säger demokraten Eric Swalwell.

– Det visselblåsaren skriver är fortfarande angeläget och viktigt, säger Swalwell till CNN.

Flera amerikanska politiker reagerar också starkt på den utskrift av president Trumps samtal med Ukrainas president som offentliggjordes på onsdagen.

”Den här ’transkriberingen’ i sig är den rykande pistolen”, skriver demokraten Elizabeth Warren.

Elizabeth Warren. Foto: Rebecca F. Miller/The Gazette via AP

Warren, som är en av de demokrater som hoppas att få utmana Trump i valet 2020, är inte ensam om att använda den klassiska symbolen för huvudbevisning för att beskriva dokumenten som offentliggjordes av Vita huset på onsdagseftermiddagen.

I utskriften, som enligt en fotnot inte ska ses som en fullständig transkribering, uppmanar den amerikanska presidenten Ukrainas Volodymyr Zelenskyj upprepade gånger att tala med Trumps advokat Rudy Giuliani och med justitieminister William Barr. 

”Om detta är den version av händelserna som presidentens gäng tycker är mest fördelaktig så är han ute på djupt vatten”, skriver Elizabeth Warren i sitt Twittermeddelande. 

https://twitter.com/ewarren/status/1176870628915388416

Enligt dokumentationen uttrycker Donald Trump en önskan om att Ukrainas regering ska undersöka Hunter Biden, son till USA:s tidigare vicepresident som likt Warren strävar efter att bli demokraternas presidentkandidat i valet 2020.

Julian Castro, som även han är med i kampen om den demokratiska presidentkandidatposten, kallar utskriften ”den rykande pistolen”. Han kräver också att kongressen ska inleda ett riksrättsförfarande omedelbart.

”Det här är den rykande pistolen. Donald Trump pressade en annan regering att arbeta med hans eget justitiedepartement. Kongressen bör avbryta sin ledighet och inleda riksrättsprocess omedelbart”, skriver Julian Castro på Twitter. 

https://twitter.com/JulianCastro/status/1176869141267042305

Ordföranden i representanthusets underrättelseutskott, demokraten Adam Schiff, kallar presidentens telefonsamtal för ”ett förrådande av presidenteden” och jämförde Trumps sätt att be om en tjänst med hur en maffiaboss agerar.

Och republikanen Mitt Romney kallar samtalet för ”djupt besvärande”.

De offentliga uttalandena om presidentens agerande är inte lika kritiska från republikanskt håll.

”Wow. Riksrätt över det här?” Frågar sig den republikanske senatorn Lindsey Graham och fortsätter med att slå fast att det demokratiska partiet tappat förståndet när det gäller presidenten. 

https://twitter.com/LindseyGrahamSC/status/1176868363332653059

Läs mer: 

Trump bad Ukrainas president att utreda Joe Bidens son

Martin Gelin: Trumps ordval visar på ett illa dolt hot

Läs översättningen: Det sa Trump till Ukrainas president

Ingmar Nevéus: Den stora frågan är om Trump är en Nixon eller en Clinton