Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 08:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/amerikanskt-flygangrepp-dodade-flera-civila-i-kabul/

VÄRLDEN

Amerikanskt flygangrepp dödade flera civila i Kabul

Flera civila har dödats under ett amerikanskt flygangrepp i Kabul. En robot som inte fungerade korrekt uppges vara anledningen.

Bara timmar tidigare befann sig USA:s försvarsminister James Mattis på platsen.

Flera civila personer dog i samband med att amerikanskt flyg gick till angrepp mot ett militärt mål i Kabul. Enligt den amerikanska militären i Afghanistan var anledningen att en av robotarna inte fungerade korrekt – roboten var avsett för ett militärt mål men träffade i stället oskyldiga personer, rapporterar Washington Post.

”Tragiskt nog fungerade en av robotarna inte som den skulle, vilket ledde till flera dödsfall”, lyder ett pressmeddelande från den amerikanska militären efter händelsen.

Det var kort efter händelsen oklart hur många som dog vid tillfället.

Tidigare under dagen besökte USA:s försvarsminister James Mattis och Natochefen Jens Stoltenberg Kabul för ett möte med Afghanistans president Ashraf Ghani. Mattis meddelade bland annat under mötet att USA är bestämda i uppfattningen att inte låta ”en skoningslös fiende döda sig till makten” och att Talibanerna kommer att lära sig de inte kan besegra regeringen, enligt Reuters.

– Jag vill förtydliga för Talibanerna att den enda vägen till fred och politisk legitimitet för dem är genom en framförhandlat lösning, sa Mattis under en presskonferens där både Ghani och Stoltenberg medverkade.

Några timmar efter att Mattis befann sig på flygplatsen gick angripare till attack mot flygplatsen med granatbeskjutning och genom att spränga självmordsvästar. Enligt Natouppgifter använde angriparna mänskliga sköldar vid tillfället. Afghanistans inrikesdepartement uppgav att minst en afghan dödades och minst elva skadades i samband med flygplatsattacken, uppger Washington Post.

Det amerikanska flyganfallet genomfördes därefter för att ge understöd till de afghanska trupper som försökte bekämpa angriparna.

Både Talibanerna och IS har uppgett att de tar på sig attacken mot flygplatsen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt