Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Ammande mamma väcker debatt i USA

Omslaget på senaste numret av Time Magazine har väckt starka känslor i USA.
Omslaget på senaste numret av Time Magazine har väckt starka känslor i USA. Foto: Time Magazine
Magasinet Times senaste omslag har väckt stor debatt i USA. Omslaget visar en 26-årig kvinna som ammar sin snart fyra år gamla son.

Artikeln handlar om barnläkaren Bill Sears föräldraskapsfilosofi ”attachment parenting”, som utgår från anknytningsteori. Föräldrarna uppmuntras att vara känslomässigt tillgängliga för sina barn. Till exempel ska man så ofta det går ha barnet intill sig, sova med det i samma säng och amma det en längre period. Enligt Sears är detta det bästa sättet att få självsäkra och trygga barn.

Men det är inte artikeln i sig som väckt de starka känslorna, det är omslagsbilden som har startat debatten.

– Det är verkligen en bild som får en att stanna till. Den ska få människor att uppmärksamma ett allvarligt ämne. Att döma av reaktionerna på Twitter i morse tycker vissa att den är fantastisk, och andra upprörs av den. Och det är vad vi vill. Vi vill att folk ska prata… Förväntar jag mig att vissa kommer att bli kränkta? Självklart, säger Rick Stengel, redaktionschef på Time till Washington Post.

På Twitter och i kommentarer på blogginlägg skriver vissa att bilden är incestuös och äcklig och att pojken kommer att råka illa ut för bilden längre fram i livet.

Kvinnan på bilden, 26-åriga Jamie Lynne Grumet från Los Angeles, är en hemundervisande hemmafru som driver en föräldrablogg. Själv ammades hon av sin mor tills hon var sex år gammal.

– Det finns folk som säger till mig att de ska ringa socialen eller att jag antastar mina barn. Folk måste förstå att det är biologiskt normalt. Det är inte socialt normalt. Ju mer folk ser det, desto mer normalt kommer det att bli i vår kultur, säger hon till Time angående att hon ammar sin snart fyraårige son.

Amningsdebatten har länge gått het, både i Sverige och utomlands. WHO rekommenderar att man helammar under barnets första sex månader och ammar som komplement till övrig föda i upp till två år eller längre. Den rekommendationen har blivit kritiserad för att den egentligen inte borde gälla industriländer.

Ann Tiits är internationell amningsrådgivare och barnmorska. Hon menar att det är vanligt att man ammar upp till tvåårsåldern i Sverige, men att många inte gör det öppet.

– Först och främst är det något som mamman alltid bestämmer själv ihop med sitt barn. Det finns egentligen inget bör på det sättet, säger Ann Tiits som svar på frågan hur länge man bör amma sitt barn.

Enligt Ann Tiits finns det inga biologiska nackdelar med att amma ett barn länge, och barn i samma ålder som pojken på Times omslag helammar inte. Den amningen är mer som en tröst i tillvaron, som att suga på en napp eller en tumme. Hon berättar att om barnet får bestämma helt själv, så brukar de välja att ammas längre än vad mamman skulle ha valt och att till slut så tröttnar barn på amning av sig själva.

– Man kan ställa sig frågan varför det väcker så mycket känslor om ett småbarn på fyra år ammar. Är det mer fel att amma när man är fyra än att suga på napp? Amning berör alltid på olika sätt och folk har alltid jättemycket åsikter. Varför tycker vissa att offentlig amning är det värsta som kan hända medan andra tycker att det är fint och naturligt? säger Ann Tiits.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.