Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Amnesty bekräftar krigsbrott i Gaza

Barn framför sin familjs förstörda hus i Gaza.
Barn framför sin familjs förstörda hus i Gaza. Foto: Ali Ali/Epa
– Gaza är en enda stor brottsplats, säger Amnestys utredare Brian Dooley. Han var en av de första som släpptes in i Gaza efter krigsslutet i januari.

–  Fördelen med att vi kom in tidigt var att vi kunde se saker innan uppröjningen kunde komma igång. Fosforgranaterna i bostäder, skolor och sjukhus brann fortfarande. Bitar av granathylsor, döda kroppar hade ännu inte förts bort, säger Dooley till TT.

Han deltog på onsdagen i ett Gazaseminarium i Stockholm anordnat av bland andra Amnesty, Diakonia, Kvinna till Kvinna och Rädda Barnen.

Dooley understryker att Amnesty hittat krigsbrott både i Gaza och i södra Israel som besköts med palestinska raketer.

– Vår utredning visar klart att Israel begick krigsbrott. Men det viktiga är vad som händer med den kunskapen, säger Dooley.

– Ickestatliga organisationer som Amnesty har varken resurserna eller den formella kompetensen att göra den genomgripande utredning som behövs för att leda till åtal. Det är egentligen bara FN som kan göra det.

Att skjuta på civila är ett krigsbrott oavsett om det handlar om palestinier eller israeler, menar Dooley, och listar de punkter som särskilt utmärkte Israels krig mot Gaza:

* Det massiva våldet.
* Skyddslösheten. Inte ens skolor, sjukhus eller utländska biståndsorgans byggnader var säkra. Det fanns ingenstans att fly.
* Israels målinriktade försök att förstöra civil infrastruktur. Vägmaskiner och stridsvagnar användes för att förstöra vägar samt el- och telefonledningar.
* Vapen som inte är förbjudna i militära sammanhang användes i stor skala mot civila mål, exempelvis fosforbomber och flechettammunition.

Israel riktade också in sig speciellt på bostäder närmast gränsen till Israel.

– Det beboeliga Gaza har krympt. Vi har enorma civila områden som utsatts för överlagd förstörelse i enorm omfattning och det går inte att se på det på annat sätt än att det var överlagt.

– Man kan stå i Gaza och se fullständig förstörelse runt omkring sig så långt ögat når, det kommer ta åratal att röja upp. Det är svårt att beskriva i ord eller ens med bilder och film, säger Brian Dooley.

Fakta: Gaza

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.