Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 10:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/amnesty-iran-hojer-avrattningstal/

VÄRLDEN

Amnesty: Iran höjer avrättningstal

Fler avrättningar i framför allt Iran har ökat de kända verkställda dödsstraffen i världen till 676 under 2011, enligt Amnesty International.

Men organisationen betonar att verklighetens siffra är långt högre.

Kina avrättar fortfarande tusentals människor varje år – fler än övriga länder tillsammans – även om officiell statistik saknas, skriver Amnesty i sin årliga rapport.

I Iran verkställdes minst 360 dödsstraff mot 252 under 2010. Men även här räknar Amnesty med att flera hundra till miste livet efter rättegångar.

Också i Irak och Saudiarabien har avrättningarna ökat betydligt. Ändå sjönk de i Nordafrika och Mellanöstern i stort med en tredjedel, ett resultat av den arabiska våren.

Antalet länder som genomför avrättningar fortsätter att minska.

– Även i den lilla grupp länder som fortfarande avrättade 2011, kan vi se en gradvis förbättring. Detta är små steg men en sådana stegvis utveckling har tidigare visat sig till sist leda till ett slut på dödsstraffet, sade Amnestys generalsekreterare Salil Shetty enligt Reuters.

I väst var det bara två länder som tillämpade dödsstraffet förra året. USA, som avrättade 43, och Vitryssland där två dödsstraff verkställdes.

2011 dömdes, så vitt känt, minst 1.923 människor i 63 länder till döden. 20 länder genomförde avrättningar.

I hela världen levde förra året 18.750 människor med dödsdomar, 8.300 av dem i Pakistan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt