Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Amnesty: Massavrättningar i syriskt fängelse

01:23. Upp till 13 000 människor kan under fem år ha blivit utomrättsligt avrättade i hemlighet i den syriska regimens ökända fängelse Saydnaya. Det uppges i en rapport från människorättsorganisationen Amnesty.

Istanbul. Det har kallats jordens värsta plats: militärfängelset Saydnaya i Syrien. Nu visar en ny rapport från Amnesty att det skett systematiska massavrättningar på fängelset.

Monir Fakih stoppades av syrisk polis i april 2012 på gränsen mellan Syrien och Libanon. Han anklagades för att genomföra och organisera protester mot den syriska regimen samt för att ha kontakt med opposition utanför landet. De kommande två åren tillbringade han i syriska fängelser och det sista året i det ökända Saydnayafängelset 25 kilometer norr om Damaskus.

Via telefon säger han att det inte är tortyren som håller honom vaken. Bilderna som har etsat sig fast är vad andra utsattas för dels inne på fängelset, dels på det närliggande militärsjukhuset.

– På sjukhuset såg jag direkta mord, men även folk som dog för att man ignorerade deras skador. Vid några tillfällen opererade de utan bedövningsmedel och ibland dog de patienterna, säger han.

Militärfängelset Saydnaya ligger cirka 25 kilometer norr om huvudstaden Damaskus. Hit förs många syrier som gripits av regimen. Redan förra året rapporterade Amnesty om omänskliga förhållanden som tortyr och svält. Enligt den rapporten hade 17.723 människor dött i fångenskap sedan 2011. Nu kommer en ny rapport om fängelset. Denna gång rör det sig, enligt Amnesty, om ytterligare 13.000 människor som på fem år avrättats i fängelset, i största hemlighet under natten.

Amnesty-rapporten baserar sig på 84 intervjuer med före detta vakter, fängslade och advokater. De berättar hur grupper på cirka 50 personer har hämtats en till två gånger i veckan och avrättats genom hängning. Oftast har hängningarna skett på måndagar och onsdagar. En vakt har ropat upp ett 50-tal namn och sagt att de ska flyttas till ett civilt fängelse. I stället har de tagits till en annan del av fängelset.

– Om du la örat mot golvet kunde vi höra gurglandet. Det pågick i kanske 10 minuter. Vi sov precis ovanför och lyssnade på hur folk kvävdes till döds. Det var normalt för oss då, säger en före detta militär som greps 2011 och som Amnesty intervjuat.

Även Monir Fakih bekräftar detta. Flera gånger såg han döda kroppar staplade i ett av rummen där fångarna fick vänta i transit inför ett besök. Kropparna låg där i väntan på att tas till massgravar.

– Oftast skedde det på måndagar och onsdagar men en gång var det fredag och den gången placerade de 300 personer i ett litet rum. De sade att de skulle tas ut till ett civilt fängelse men det visade sig senare att alla var döda, säger han.

Enligt Amnesty är många av de avrättade civila regimkritiker.

– Hemskheterna som målas upp i den här rapporten avslöjar en hemlig monstruös kampanj auktoriserad på högsta nivå av den syriska regimen, säger Lynn Maalouf på Amnestykontoret i Beirut i ett pressmeddelande.

Hon säger också att Amnesty hoppas att detta tas upp under de kommande fredsförhandlingarna i Geneve och att FN tillsätter en oberoende utredning.

Syriens president Bashar al-Assad har tidigare nekat till att tortyr förekommer i fängelserna.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) kallar Amnestys uppgifter fruktansvärda.

”Ansvarsutkrävande för de som är ansvariga för dessa fruktansvärda brott är förstås oundvikligt, även om Ryssland tills vidare hindrar hänvisning av Syrien till Internationella brottmålsdomstolen. Regeringen och svenska myndigheter arbetar aktivt med andra länder för att hitta andra vägar för att undvika straffrihet”, skriver Wallström i en kommentar till TT.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.