Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-07 13:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/amnesty-polisen-anvande-overvald-mot-demonstranter/

Världen

Amnesty: Polisen använde övervåld mot demonstranter

Demonstration i New York.
Demonstration i New York. Foto: Bryan R Smith/AFP

Amnesty International har granskat videofilmer från Black lives matter-demonstrationer i USA och hittat 125 fall av misstänkt övervåld från polisen och säkerhetstjänsten.

– Det som krävs är en genomgripande reform av polisarbetet i USA som sätter stopp för övervåld och avrättningar av svarta, säger Brian Castner vid Amnesty International.

Sedan George Floyd dog i samband med ett polisingripande i Minneapolis har människor protesterat mot rasism och polisbrutalitet i hela världen. På många håll, bland annat i Stockholm, har det skett sammandrabbningar när polisen har försökt skingra demonstranter.

Nu har människorättsorganisationen Amnesty International granskat mer än 500 videofilmer och bilder från demonstrationer i ett 40-tal delstater i USA under perioden 26 maj till 5 juni. Enligt Amnesty förekom det dagliga brott mot rätten till att delta i fredliga demonstrationer och uttrycka sin åsikt, då polisen använde våld, tårgas, pepparsprej och gummikulor. Totalt har Amnesty dokumenterat 125 fall.

– Analysen är tydlig. När aktivister och anhängare till Black lives matter-rörelsen gick ut på gatorna i städer över hela USA för att under fredliga former kräva ett slut på systematisk rasism och polisvåld möttes de av ett militariserat svar och ännu mer polisvåld, säger Brian Castner, rådgivare för väpnade operationer vid Amnesty International i ett pressmeddelande.

Enligt Brian Castner måste poliser som utövat överdrivet våld alltid hållas ansvariga. 

– Samhällsgrupper ska inte behöva leva i rädsla för att bli skadade av personer som har svurit en ed för att skydda dem.

Amnesty International har undersökt videofilmer och bilderna som publicerats på sociala medier. Enligt organisationen har filmerna verifierats och granskats av experter med kunskap om vapen, polisarbete, internationell- och amerikansk lag. I vissa fall har både offer och poliser intervjuats.

I Sverige och flera andra länder har myndigheterna förbjudit massdemonstrationerna med hänvisning till restriktioner mot stora folksamlingar under coronapandemin.

Ämnen i artikeln

USA
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt