Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Amnesty ska verka för avkriminaliserade sexköp

Foto: Bebeto Matthews/AP

Amnesty international röstade på tisdagen ja till verka för avkriminalisering av sexköp. Förslaget är kontroversiellt och har orsakat stor debatt och kritik. Svenska Amnesty röstade nej. ”Vi är givetvis oerhört besvikna”, säger generalsekreteraren Anna Lindenfors.

Planen som röstades igenom på tisdagen ska enligt Amnesty försvara sexarbetares mänskliga rättigheter, genom att jobba för att få regeringar att avkriminalisera "frivilliga" sexköp.

– Sexarbetare är en av de mest marginaliserade grupperna i världen som i de flesta instanser riskerar konstant diskriminering, våld och förtryck, säger Salil Shetty, Amnesty internationals generalsekreterare, i ett pressmeddelande.


Utrikesministern Margot Wallström (S). Foto: Vilhelm / TT

Beslutet kommer efter två år av undersökningar och konsultationer och bygger på uppgifter från FN-förbund och studier efter researchresor till Argentina, Hongkong, Norge och Papua Nya Guinea.

– Det här är en historisk dag för Amnesty international. Det var inte ett beslut som fattades enkelt eller snabbt och vi tackar alla våra medlemmar runt om i världen, såväl som de många grupper vi har bett om råd, för deras viktiga bidrag till den här debatten. De har hjälpt oss att nå ett viktigt beslut som kommer att forma hur den här delen av vårt arbete med mänskliga rättigheter går vidare, säger Salil Shetty.

Att, som i Sverige lagstifta mot personer som betalar för sex, gör enligt en av bakgrundsrapporterna prostituerade särskilt sårbara för våld och misshandel.

I både Sverige och resten av världen har Amnestys beslut redan på förslagsnivå väckt stor upprördhet.

"Jag kan inte förstå att Amnesty vill stötta legalisering av kommersiell sexuell exploatering. Svensk lag är ett bättre sätt att skydda kvinnor", twittrade svenska utrikesministern Margot Wallström (S) i början av augusti.

Flera olika kvinnorättsorganisationer har också gått hårt åt Amnesty, liksom Hollywoodstjärnor som Meryl Streep, Kate Winslet och Emma Thompson, skriver Reuters.


Meryl Streep, Kate Winslet och Emma Thompson. Foto: AP

Amnesty försvarar sin nya policy med att den är det bästa sättet att skydda sexarbetare från exempelvis sexuellt våld, trafficking, ofredande och påtvingade HIV-test. Policyn har utformats tillsammans med bland andra sexarbetargrupper, HIV-aktivister och antitraffickingorganisationer. Organisationen ser det som en mänsklig rättighet för ”två vuxna att i samtycke sälja och köpa sex”.

– Jag är överlycklig. Det är det bästa sättet för att flytta sexarbete ut ur mörkret och ge oss de rättigheter och den trygghet vi behöver, säger Laura Lee, irländsk sexarbetare, till Reuters.

– Amnesty har precis sålt sin själ och sin legitimitet att kalla sig själv en organisation för mänskliga rättigheter. Amnesty har ställt sig på sexindustrins sida, säger Taina Bien-Aimé, talesperson för amerikanska Coalition Against Trafficking in Women, till Reuters.

Svenska Amnesty var emot förslaget och röstade nej, men det hjälpte inte.

– Vi är givetvis oerhört besvikna över att vår linje inte gick igenom. Amnestys svenska sektion har ägnat lång tid och mycket möda åt att försöka få till stånd ett annat beslut. Vi beklagar att vi inte nådde ända fram, säger Anna Lindenfors, generalsekreterare för Svenska Amnesty.

Den svenska sektionen av organisationen anser att det är viktigt att Amnesty arbetar för en avkriminalisering av dem som säljer sex och att fokus stärks på att värna deras mänskliga rättigheter.

– Vi tar dock avstånd från kravet på en universell avkriminalisering av alla delar av prostitution, det vill säga även när det gäller sexköp eller av de aktiviteter som möjliggör sexköp; som till exempel bordeller. Vi anser inte att det är klarlagt att en generell avkriminalisering av sexköp och kringverksamheter leder till till minskade människorättskränkningar, säger Anna Lindenfors.

Omröstningen hölls vid ett möte i Dublin på tisdagen. Amnesty vill inte uppge hur många av de 400 röstande från 70 länder som stödde förslaget.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.