Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-23 13:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/amsterdams-red-light-district-ska-rensas-upp/

Världen

Amsterdams red light district ska rensas upp

Foto: Peter Dejong/AP

BRYSSEL. Amsterdams berömda red light district, där prostituerade marknadsför sig i skyltfönster, kan vara på väg bort. Stadens borgmästare har lanserat en plan för att ta itu med fulla turister som tar selfies och hånar sexarbetarna.

Delar av planen kritiseras hårt av prostituerade.

Gränderna i Amsterdams gamla stadsdel De Wallen är en magnet för turister och sexköpare. Här står kvinnor uppradade i minimala underkläder under rött neonljus för att locka till sig kunder. ”No photo” finns anslaget överallt, men det hindrar inte svensexor och andra från att fotografera och ta selfies.

Det är en anledning till att borgmästaren Femke Halsema, första kvinnan på posten sedan Gröna partiet vann valet förra året, vill ha en rejäl översyn och upprustning av området.

– Jag tror att många kvinnor som arbetar där känner sig förödmjukade och skrattade åt, säger hon i en intervju, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Andra problem är brottslighet och att boende i och runt området störs när horder av högljudda människor drar fram. Till nyhetsprogrammet Niewsuur säger Halsema att staden skapat ett månghövdat monster.

De styrande presenterade tidigare i veckan en rapport med titeln ”Framtiden för fönsterprostitution i Amsterdam”. Där radas fyra förslag upp:

• Gardinerna i skyltfönstren ska vara fördragna.

• Red light district ska flyttas utanför citykärnan.

• Red light district ska delas upp i olika delar av staden.

• Ännu fler fönster ska tillåtas för att minska trycket på dem som nu finns där.

Förslagen på förändring gillas inte av de som har affärsverksamhet i området och inte heller prostituerade.

– Om de stänger fönstren kommer alla sexarbetare att gå under jorden och då behövs många fler människor för att reglera och kontrollera det. Jag tror inte det kommer att fungera, säger en kvinna med yrkesnamnen Foxxy Angel, till Reuters.

Hon är medlem av organisationen Proud, som värnar de prostituerades intressen.

Enligt henne föredrar många att arbeta bakom fönstren på grund av bra hygieniska förhållanden och för att det därifrån går att först ha ögonkontakt med kunderna. Men hon medger att det är problem med grupper som är i Amsterdam för att festa och som beter sig respektlöst.

– Turisterna vet inte hur de ska uppföra sig i området, säger Foxxy Angel.

Även borgmästare Halsema anklagar turisterna för att vara problemet, inte sexarbetarna. Hon vill inte förbjuda prostitution.

– Vi gjorde prostitutionen laglig eftersom vi trodde och fortfarande tror att tillåten prostitution ger en kvinna chansen att vara självständig och oberoende. I USA har man kriminaliserat prostitution och det tror vi gör kvinnorna extra sårbara, säger Femke Halsema.

Under sommaren ska det hållas ett rådslag med alla intressenter innan planen slutligt fastställs. Femke Halsema har utsett ett särskilt sändebud som ska ha direkt kontakt med kvinnorna.

– Nästan alla kvinnor i De Wallen är utländska och du hör nästan aldrig något från dem, säger Halsema.

Staden har redan beslutat att förbjuda organiserade turistguidningar i området. Från årsskiftet blir det olagligt att följa med ”miss Lola” och andra guider på rundvandring i området. 

Över 1.000 turistgrupper beräknas besöka Red light district varje vecka. Trycket är som hårdast under de tidiga kvällstimmarna.

Läs mer: Eurovision 2020 kommer inte att gå i Amsterdam 

Läs mer: Tio europeiska städer kräver att EU bekämpar Airbnb hårdare