Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Amtrak skyller tågolycka på frakttågbolag

Other: Logan Cyrus/AFP

Tågbolaget Amtrak lägger skulden på tågfraktbolaget CSX för den svåra tågkollisionen där två människor omkom. Läget för två av de 116 skadade beskrivs som kritiskt.

Passagerartåget styrdes in på ett sidospår och körde rakt in i ett parkerat, obemannat frakttåg i South Carolina i USA på söndagen.

Amtrakchefen Richard Anderson uppger att tågbolaget CSX var ansvarigt för rälsen och signalerna, bland annat den som orsakade att Amtraks tåg felaktigt styrdes in på sidorälsen.

CSX har inte kommenterat Andersons uttalande men säger att bolaget samarbetar med utredare efter händelsen.

En federal utredningsgrupp finns på plats i South Carolina för att reda ut vad som hänt.

”Det är viktigt att förstå de faktorer som bidrog till den här tragiska olyckan och hur alla inblandade kan säkra ett säkert och pålitligt järnvägssystem i framtiden”, skriver transportdepartementet i ett uttalande.

Olyckan inträffade mindre än en mil utanför delstatens huvudstad Columbia. 139 passagerare och åtta tåganställda fanns ombord på tåget.

Närmare 19 000 liter bränsle läckte ut efter kollisionen, men ingen fara ska föreligga för allmänheten enligt myndigheterna.

Läs mer: Tågkrock i USA – minst två döda

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.