Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Än lever hoppet att gränsen ska öppna

Gränsen är stängd, men hoppet att den ska öppnas lever hos många av flyktingarna i grekiska Idomeni. Samtidigt växer misären bland de 15 000 som trängs i leran under förhållanden som kallas ”fruktansvärda” av en grekisk minister.

– Jag tänker stanna. Vart ska jag ta vägen annars, säger Sevin Omar.

Hon är 23 år och på flykt från krigets Aleppo i Syrien. Hennes man finns i Tyskland, i Köln, sedan ett år tillbaka. Visst har hon hört om förhandlingarna i Bryssel, om ett avtal som går ut på att Balkanrutten stängs och att alla syrier ska transporteras tillbaka till Turkiet.

Men hon, som många andra här, väljer att inte tro att vägen norrut är stängd.

– Jag har hört om ett möte med EU-politiker den 17 mars, att det kan leda till att gränsen öppnas igen, säger Sevin Omar.

Hon reser tillsammans med en grupp på uppåt 15 vuxna. Tillsammans har de 25 barn och ett stort antal andra släktingar i Tyskland. Att de skulle behöva ta omvägen via Turkiet för att återförenas med dem ter sig absurt för Sevin och de andra.

Foto: Paul HansenFoto: Paul Hansen

På de vattensjuka fälten runt gränsbyn Idomeni trängs nu runt 15 000 människor, de flesta syrier, men också afghaner, irakier och andra. Ända fram till gränsen, med det nyuppsatta taggtrådsstängslet, når den kaotiska tältstaden. Området genomkorsas av järnvägen mellan Thessaloniki och Makedoniens huvudstad Skopje, och med jämna mellanrum ställer sig grekiska poliser längs med spåren för att förhindra att flyktingarna körs över av ett passerande tåg.

För syrierna finns möjligen en teoretisk chans att komma till sitt slutmål i norra Europa. För andra är chansen mikroskopisk.

Jag talar med en irakisk familj som just har gett upp. De har packat sina ryggsäckar och är på väg till en buss för vidare transport till Aten, sedan Istanbul – och hem till Irak.

En man förklarar för mig på en blandning av tyska och engelska att det inte är någon idé att stanna här.

– Vi är mycket trötta. Vi tror inte att gränsen öppnas för oss, säger han med gråten i halsen.

Men en bit längre bort träffar jag Pervez från Afghanistan som hör till dem som klänger sig fast vid hoppet.

– Jag har hört om det där EU-mötet nästa vecka. Då kan det lossna. Vad tror du?, frågar han.

Ryktena kommer och går. De flesta är inte medvetna om att de just nu är brickor i ett storpolitiskt spel, eller att USA:s biträdande utrikesminister Victoria Nuland besökte Idomeni tidigare på torsdagen. Hon fick en dragning av FN:s flyktingorgan UNHCR:s representant och försvann.

Foto: AFP PHOTO Idomenis leriga fält. Foto: AFP 

De anar inte heller att denna gudsförgätna plats är ämne för politiska utspel i Berlin, Aten och Ankara. Om de tog del av alla nyheter skulle de inte bli mycket klokare – budskapen är minst sagt tvetydiga om vad som kan komma att beslutas på EU-toppmötet i nästa vecka.

I en intervju för radiokanalen MDR kritiserade Tysklands förbundskansler Angela Merkel på torsdagen Makedonien och de andra Balkanländerna som stoppar flyktingarna.

– Om vi inte kommer överens med Turkiet kommer Grekland inte att kunna bära denna börda särskilt länge. Därför måste vi ha en europeisk lösning, en lösning för alla EU:s medlemsstater, sade hon.

I en BBC-intervju beskrev den grekiske arbetsmarknadsministern Giorgios Katrougalos förhållandena i Idomeni som ”fruktansvärda” och påpekade att området aldrig har varit tänkt som ett flyktingläger.

– Vi måste insistera på att dessa människor behandlas humant, och att de finner en väg vidare ut i Europa eftersom de inte vill stanna i Grekland, sa han.

Samtidigt sa Turkiets EU-minister Volkan Bozkir på torsdagen till nyhetsbyrån Anadolu att förslaget om att återsända flyktingar till Turkiet enbart kommer att tillämpas på flyktingar som anländer till Grekland efter att avtal börjat gälla.

Foto: DNÖverallt på Idomenis leriga fält står tält, vanliga turisttält i glada färger ämnade för en sommarvandring i bergen. Utanför tälten ligger sopor och trasiga skor. På stängsel och vanliga träpinnar i marken hänger kläder på tork. Men de får aldrig tid att torka eftersom solen inte skiner tillräckligt länge.

De senaste dagarna har regnet öst ned och myndigheterna varnar för att farsoter kan bryta ut. Sjukvård sköts främst av frivilliga och organisationer som Läkare utan gränser, och den räcker inte till.

Under de tre senaste dagarna har minst 70 barn fått föras till sjukhus, de flesta med feber och diarréer.

Många av flyktingarna är klädda i likadana gröna regnrockar som en frivilligorganisation har delat ut. Men just den här kvällen uteblir regnet, och i skymningen irrar folk runt och hämtar soppa i plastmuggar eller ved.

Så lägger sig mörkret över fälten, och det enda som syns är det flammande ljuset från hundratals brasor.

Fakta. Balkanrutten är helt stängd
  • Den så kallade Balkanrutten för flyktingar stängdes i praktiken helt i onsdags sedan fyra länder – Makedonien, Serbien, Kroatien och Slovenien – beslutat stoppa alla som inte har giltiga pass och visum.
  • I Grekland fanns på torsdagen 41 973 flyktingar, enligt siffror från regeringen. Av dessa hade 2 373 anlänt det senaste dygnet, de flesta av dem sjövägen från Turkiet.
  • I Idomeni vid gränsen mot Makedonien lever för närvarande minst 15 000 flyktingar under svåra förhållanden. Myndigheterna befarar att farsoter ska bryta ut, och på tre dygn har minst 70 barn förts till sjukhus, de flesta med feber och diarréer.
  • På torsdagsmorgonen rapporterades om ännu en tragisk händelse på Egeiska havet: fem flyktingar, varav ett spädbarn, drunknade när deras båt sjönk på väg till den grekiska ön Lesbos. Fem personer kunde räddas av Turkiets kustbevakning.
Läs mer.   Flyktingkrisen
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.