Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 23:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/anc-ser-ut-att-behalla-majoritet-i-sydafrika/

Världen

ANC ser ut att behålla majoritet i Sydafrika

Bild 1 av 2 Rösträkning på valkommissionen IEC:s center i Pretoria, Sydafrika.
Foto: Ben Curtis
Bild 2 av 2 ANC-supportrar firar utanför en vallokal i Kapstaden.
Foto: Halden Krog/AP

När två tredjedelar av rösterna har räknats i Sydafrikas val ser regeringspartiet ANC ut att få 57 procent av rösterna. Flera av partiets starkare fästen återstår att räkna, men ändå lutar det åt att partiet gör sitt största tapp sedan demokratiseringen för 25 år sedan. 

Rätta artikel

I 2014 års val fick ANC drygt 62 procent och nu ser partiet ut att backa till 57 procent. Det är inte den rungande seger som nytillträdde ANC-ledaren Cyril Ramaphosa önskat sig, för att kunna ta itu med den utlovade upprensningen i de egna leden. Men samtidigt har partiet skapat viss fallhöjd till den kritiska gränsen på 50 procent där partiet skulle tvingas in i en koalition som kan bli förödande. 

Oppositionspartiet DA tappar stort i kärnfästet Kapstaden, där ett storbråk om borgmästarposten har spelats upp inför öppen ridå, under en tid där staden dessutom varit nära att få slut på vatten. Nationellt backar DA ett par procentenheter.

För vänsterpopulistiska EFF är valet en bekräftelse på att partiet är här för att stanna. Det går från 6,35 procent till 9,7 procent när hälften av rösterna räknats, trots att valdeltagandet har varit lågt bland förstagångsväljare, där de har som starkast stöd.