Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Anders Behring Breivik har bytt namn

Anders Behring Breivik, numera Fjotolf Hansen.
Anders Behring Breivik, numera Fjotolf Hansen. Foto: NTB Scanpix

Den terrordömde massmördaren Anders Behring Breivik har bytt namn. Han vill heta Fjotolf Hansen, rapporterar tidningen Verdens Gang.

Namnbytet ska vara klart och ha slagit igenom i folkbokföringen. En sökning visar att Breivik med sitt nya namn står som ägare till företaget Breivik Geofarm i Skien som registrerades i Norge den 18 maj 2009. Företaget ska arbeta med att köpa och sälja aktier, projektutveckling samt att förvärva och utveckla fasta egendomar samt att arbeta med andra företag.

Varför han inte längre vill bli förknippad med Anders Behring Breivik är oklart.

– Jag kan inte återge våra samtal. Jag konstaterar att han har gjort det, säger advokaten Øystein Storrvik till VG, som fick beskedet alldeles nyligen.

Advokaten vill heller inte säga när Breivik tog sitt nya namn.

Breivik har tidigare använt också ett annat namn, pseudonymen Andrew Berwick, då han 2011 publicerade ett 1.500 sidor långt manifest i samband med massmorden.

Anders Behring Breivik genomförde terrordåden mot regeringshögkvarteret i Oslo och mot det politiska ungdomsförbundet Arbeidernes Ungdomsfylkings sommarläger på Utøya den 22 juli 2011. Åtta människor dödades i Oslo och 69, de flesta ungdomar, på Utøya. 315 personer skadades.

38-årige Breivik avtjänar nu ett 21-årigt fängelsestraff.

Senaste i torsdags avvisade Norges högsta domstol ett krav från Breivik att bli bättre behandlad i fängelset. Enligt domstolen är de fysiska förhållandena för Breivik ”förhållandevis mycket goda” och strider inte mot Europakonventionen för mänskliga rättigheter.

Enligt Øystein Storrvik kommer domen att överklagas till Europeiska människorättsdomstolen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.