Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Anfall mot viktig hamnstad i Jemen

Jemenitiska regeringsstyrkor har inlett ett anfall mot hamnstaden Hodeidah i Jemen. Det uppger befäl på plats för nyhetsbyrån AFP.

Anfallet riktades inledningsvis mot stadens flygplats och det inleddes efter det att regeringsstyrkan fått klartecken från den militärallians som leds av Saudiarabien.

Slaget om Hodeidah spås bli det största sedan kriget i Jemen inleddes för över tre år sedan. I helgen rasade kriget bara några mil utanför stadens utkanter.

Huthirebellerna tog kontroll över staden 2014 och den saudiskledda alliansen hävdar att de använder Hodeidah för att smuggla iransktillverkade vapen in i Jemen, för att sedan exempelvis skjuta robotar mot Saudiarabiens huvudstad Riyad. Anklagelserna avfärdas kategoriskt av såväl Huthirebellerna som Teheran.

FN-chefen António Guterres har gjort intensiva försök att förhindra ett stort slag om Hodeidah. Tusentals liv är i fara enligt FN. Staden är landets kommersiella hjärta och över 70 procent av landets import, mat och biståndsleveranser passerar dess hamn.

Över 22 miljoner människor i Jemen är i behov av någon form av hjälp, enligt FN.

Erik Ohlsson: Jemenkriget hotar inte oss i väst – därför är det tyst

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.