Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Angela Merkel om uppgörelsen: ”Ett genombrott”

Angela Merkel under nattens presskonferens.
Angela Merkel under nattens presskonferens. Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP

Berlin. Tysklands förbundskansler Angela Merkel var optimistisk natten efter toppmötet och kallade den preliminära uppgörelsen med Turkiet för ett genombrott.

– Den ger ett skäl att välja legala vägar och stoppar därmed den illegala migrationen, sade kanslern på en presskonferens i Bryssel efter förhandlingarna.

Måndagens EU-toppmöte ledde inte till någon uppgörelse med Turkiet, den sköts upp till det ordinarie toppmötet den 17-18 mars.

Tills dess kan medlemsländerna grunna över det förslag som den turkiske premiärministern Ahmet Davutoglu lade fram.

Turkiet erbjuder sig att ta tillbaka alla flyktingar som illegalt tagit sig över till de grekiska öarna med hjälp av flyktingsmugglarna, även syriska flyktingar.

I gengäld förbinder sig EU-länderna ta emot syriska flyktingar helt legalt.

På en presskonferens i Bryssel efter toppmötet sade den tyska förbundskanslern Angela Merkel att de syrier som ertappats med att ta sig över illegalt hamnar sist i kön när det gäller den legala omflyttningen till Europa.

– Sannolikt har de ingen chans till en omflyttning, sade hon.

Merkel kallade den preliminära uppgörelsen för ett genombrott eftersom den ger flyktingarna ett tungt skäl att inte välja den illegala vägen till Europa.

Merkel sade på presskonferensen att hon gärna försöker bidra med kreativa förslag i förhandlingarna, den här gången var det dock den turkiske premiärministern Ahmet Davutoglu som hade idéerna.

Han lade fram sitt förslag redan på söndagskvällen när han träffade Merkel och den holländske premiärministern Mark Rutte på ett förmöte. Holland är just nu ordförandeland i EU.

Sonderingarna mellan de tre pågick i fem timmar och var inte klara förrän långt efter midnatt.

Merkel berättade att Davutoglu kom till mötet med en lapp i handen där han hade skrivit ned sina punkter.

– Han sade: ”Jag har sett över vad vi uppnått. Vi har bekämpat smugglarna med operationer längs kusten och har lyckats med mer än vad jag trodde”, berättade Merkel.

Davutoglu fortsatte och sade att när han såg siffrorna över hur många som alltjämt tog sig över havet så förstod han att åtgärderna inte skulle räcka, inte heller den kommande insatsen med Nato-fartyg skulle få stopp på smugglingen.

Därför hade han kommit på detta förslag, sade Merkel och kallade det för ett kvalitativt steg framåt.

Till förslaget hör också att Turkiet vill ha ytterligare tre miljarder euro (knappt 30 miljarder kronor) av EU senast 2018.

På frågan varför inte Davutoglu lagt fram sitt förslag redan före helgen när han hade besök av EU-rådets ordföranden Donald Tusk, svarade Merkel:

– Hellre nu än aldrig.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.