Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Angela Merkel: Vi får inte kasta in Grekland i kaos

Angela Merkel.
Angela Merkel. Foto: Emmanuel Dunand/AFP

”Vi kan inte tillåta att Grekland kastas in i ett nytt kaos.” Det säger Tysklands Angela Merkel i sällsynt en tv-intervju om flyktingkrisen. Merkel är hårt pressad på hemmaplan för sin öppna flyktingpolitik. Men hon har inga tankar på att ändra kurs.

Europas länder har ett efter ett skärpt sin flyktingpolitik. I Centraleuropa och på Balkan har kontroller förstärkts, gränser stängts och kvoter införts.

Resultatet är att tusentals flyktingar fastnat vid på den grekiska sidan av gränsen mot Makedonien. Samtidigt fortsätter flyktingbåtarna att anlända från Turkiet till de grekiska öarna. Atenregeringens migrationsminister befarar att upp till 70.000 flyktingar inom en månad kan sitta fast i Grekland.

Oenigheten bland EU-länderna kan också leda till att övriga medlemsländer inför gränskontroller mot Grekland, och att grekerna i praktiken kastas ut ur Schengensamarbetet. I förlängningen kan det förvandla Grekland till något som liknar ett flyktingläger, som DN skrivit om.

Det är den situationen som Tysklands förbundskansler Angela Merkel varnar för i intervjun i den tyska tv-talkshowen. Merkel ställer inte gärna upp i sådana program, hennes framträdande i Anne Wills pratshow på söndagskvällen var ett sällsynt undantag.

Det är tydligt att läget i det redan hårt ekonomiskt pressade Grekland oroar förbundskanslern. EU och euroländerna har inte givit Grekland nödlån och räddat grekerna från att kastas ut ur den gemensamma valutan bara för att i nästa stund slunga ut landet i en ny kris, menar Merkel:

– Tror ni att Europas länder, som kämpade för att Grekland skulle stanna kvar i eurozonen – och vi (Tyskland) ställde de hårdaste kraven – ett år senare kan tillåta att Grekland, på sätt och vis, kastas in i kaos?

Foto: Dan Kitwood/APAngela Merkel. Foto: Dan Kitwood/AP

Tv-utfrågningen sändes samtidigt som en tuff vecka inleds för Merkel och hennes flyktingpolitik. Förra året kom 1,1 miljoner flyktingar till Tyskland, fler än till något annat EU-land. Förbundskanslern är hårt pressad av kritiker - både inom och utanför hennes egna kristdemokratiska led - att ändra kurs.

På onsdag ska Merkel träffa Horst Seehofer, ledare för kristdemokraternas bayerska systerparti CSU, för nya samtal om flyktingfrågan. Seehofer är en av Merkels hårdaste kritiker och kräver ett övre tak för flyktingmottagandet. På fredag reser hon till sydvästra Tyskland och en partikonferens med delstaten Baden-Württembergs kristdemokrater. Baden-Württemberg är en av tre delstater som går till val om två veckor. Enligt opinionsmätningarna hotas Merkels CDU av kärva bakslag i delstatsvalen, något som ytterligare skulle öka pressen på förbundskanslern att byta kurs.

Och så nästa måndag, den 7 mars, håller EU ett extra toppmöte om flyktingkrisen.

Men Merkel har inga tankar på att ändra sig. Hon håller fast vid att Europa måste hitta en gemensam lösning. Det finns ingen ”plan B” säger hon i intervjun:

– Ibland tvivlar jag också. Vissa saker går för långsamt. Det finns för många motstridiga intressen i Europa. Men det är min förbaskade plikt att göra allt för att Europa kan finna en gemensam väg.

Läs mer. Om flyktingkrisen
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.