Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Angela Merkel vill införa burkaförbud

Angela Merkel vill förbjuda burkan.
Angela Merkel vill förbjuda burkan. Foto: Patrik Stollarz/AFP

Efter Nederländerna och Frankrike kan Tyskland bli nästa EU-land att införa ett burkaförbud. Det lovar Tysklands förbundskansler Angela Merkel inför nästa års avgörande valrörelse.

– Den (burkan) ska förbjudas överallt där det är juridiskt möjligt, sade hon under CDU:s partidagar.

Under rubriken ”Våra värderingar. Vår framtid” fortsatte partidelegaterna på onsdagen att debattera förslag med udden riktad mot invandrare.

Hårt pressad av kritiker i de egna leden och utmanad av uppstickarpartiet Alternativ för Tyskland har Angela Merkel gjort en helomsvängning i flyktingfrågan. Från att ha betonat vikten av en liberal och humanitär flyktingpolitik som ger skydd åt människor på flykt företräder hon nu en delvis motsatt linje.

– En sådan situation som vi hade sommaren 2015 kan, ska och får aldrig upprepas, sade Merkel under sitt tal på CDU:s partikongress i Essen som avslutas under onsdagen.

Hon syftade på det faktum att Tyskland i fjol tog emot knappt en miljon flyktingar – den högsta siffran sedan andra världskriget – vilket präglat den politiska debatten sedan dess.

Bland förslagen som lades fram i hennes 80 minuter långa tal till partidelegaterna fanns krav på att fler asylsökande som fått avslag ska utvisas, fortsatta id-kontroller vid de tyska gränserna och lovord till att den så kallade Balkanrutten stängts. När det var dags att avhandla den symboliskt laddade frågan om ansiktstäckande kläder i form av Burka eller Niqab gav Merkel ett glasklart besked.

– Hos oss gäller följande: visa ansiktet. Fullbeslöjat är inte acceptabelt. Det ska förbjudas överallt där det är juridiskt möjligt, sade hon och drog samtidigt ner stora applåder från partivännerna i CDU.

CDU förespråkar sedan tidigare att burkaförbud ska gälla i specifika situationer så som vid rättegångar, vid poliskontroller och i kollektivtrafiken. Merkels förslag är mer långtgående och markerar ytterligare en förskjutning av hennes politik. Så sent som i september varnade hon för att ett allmänt burkaförbud skulle innebära en inskränkning av religionsfriheten. Ansiktstäckande kläder är något man får acceptera i ett samhälle präglat av mångfald, sade hon under en konferens om religionsfrihet som citerades av tidningen Die Zeit.

Omsvängningen kan ses som ett försök att blidka kritikerna inom det egna partiet och vinna tillbaka väljare som lämnat CDU för det invandrings- och EU-kritiska uppstickarpartiet Alternativ för Tyskland (AFD). AFD spås vinna stora framgångar i valet nästa höst och skulle då bli det första partiet till höger om CDU/CSU att under efterkrigstiden få en plats i Förbundsdagen. Vid sidan av en rad förslag med udden riktad mot muslimer och invandrare vill partiet att Tyskland ska införa ett allmänt burkaförbud.

Hur många människor som bär burka eller Niqab i Tyskland är emellertid okänt, vilket bland andra den tyska mediesajten Bento rapporterat om.

Utspelet kan även ses som ett inlägg i den debatt som just nu pågår i flera EU-länder där liknande krav på burkaförbud står högt på agendan. Häromveckan klubbade Nederländernas underhus igenom ett förslag om att förbjuda ansiktstäckande kläder på offentliga platser. Förslaget har ännu inte godkänts av senaten. Frankrike införde som första europeiska land 2010 ett förbud mot att bära burka eller niqab på offentliga platser.

Partidelegaterna fortsatte under onsdagen att debattera flyktingpolitiken. Under rubriken ”Våra värderingar. Vår framtid” diskuterades bland andra frågan om hur Tyskland ska möta problem som hedersvåld och tvångsäktenskap.

Fakta.Läget inför valet

Angela Merkel ha varit Tysklands förbundskansler sedan 2005. Hon meddelande nyligen att hon ställer upp för en fjärde mandatperiod och valdes på tisdagen till CDU:s kandidat.

CDU går till val tillsammans med bayerska systerpartiet CSU. I valet 2013 fick unionen, som CDU/CSU kallas, 41,5 procent. Partierna bildar regering tillsammans med socialdemokratiska SPD som fick 25,7 procent.

Opinionsläget just nu, enligt mediebolagen RTL/Stern:

CDU/CSU 37 procent, SPD 22 procent, AFD (högerpopulister) 11 procent, Gröna 10 procent, Linke (vänstern) 9 procent, FDP (liberalt) 5 procent.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.