Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-19 16:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/angolas-prinsessa-plundrade-landets-statskassa/

Världen

”Angolas prinsessa” plundrade landets statskassa

Isabel dos Santos står anklagad för att ha stulit statliga medel och placerat i skatteparadis.
Isabel dos Santos står anklagad för att ha stulit statliga medel och placerat i skatteparadis. Foto: Fernando Veludo/AFP

Afrikas första kvinnliga dollarmiljardär Isabel dos Santos misstänks ha plundrat Angolas statskassa. Landets åklagarmyndighet har åtalat ex-presidentens dotter i hennes frånvaro och förbereder en internationell arresteringsorder för att kunna ställa henne inför rätta.

Att Angola är Afrikas tredje största ekonomi är inget man lägger märke till när man rör sig i utkanten av huvudstaden Luanda med sina nio miljoner invånare. Här blir nästan ingen över 60 år. Fem procent av barnen dör innan de fyllt ett år. Det finns inga avlopp, inga vattenledningar eller asfalt på vägarna. I Luandas utkanter har livet inte förändrats, trots att Angola under oljeboomen på 2000-talet hade en tillväxt på 27 procent om året.

I söndags avslöjade International Consortium of Investigative Journalists, ICIJ, – världens största nätverk av grävande journalister – vart rikedomen tagit vägen. Isabel dos Santos som brukade kallas Angolas prinsessa misstänks ha stulit statliga medel och placerat pengarna i ett otal skatteparadis runt om i världen. Enligt avslöjandet har hon förskingrat motsvarande en miljard kronor från Angolas statliga oljebolag Sonangol under sin tid som chef.

Hennes pappa, José Eduardo dos Santos som var Angolas president i nästan 40 år, såg även till att ge sin dotter full kontroll över Angolas andra största näring – diamanterna. Hon var chef över det statliga diamantbolaget Endiama och sålde landets diamanter på auktioner i London, Genève och på franska rivieran. Trots att inkomsterna från diamanterna borde ha gått till att bygga sjukhus, skolor och vägar misstänks hon ha behållit pengarna själv.

Ett internationellt nätverk med grävande journalister avslöjade nyligen att Isabel dos Santos var huvudpersonen i omfattande ekonomisk brottslighet.
Ett internationellt nätverk med grävande journalister avslöjade nyligen att Isabel dos Santos var huvudpersonen i omfattande ekonomisk brottslighet. Foto: Miguel Riopa/AFP

När hennes pappa tvingades avgå för några år sedan brakade korthuset samman. Sedan dess har hans efterträdare, den före detta försvarsministern João Lourenço, tillåtit landets rättsväsende att utreda henne. Med hjälp av över 700.000 läckta dokument har journalistnätverket ICIJ kartlagt en omfattande ekonomisk brottslighet som 46-åriga Isabel dos Santos styrt genom omkring 400 företag i världen.

I Portugal, där hon är en av landets största investerare, har avslöjandet lett till en inrikespolitisk kris. Den före detta EU-parlamentarikern Ana Gomes, som från 2004 till 2019 satt i EU-parlamentet för Socialistpartiet, Portugals regerande parti, menar att portugisiska centralbanken, ledningen för den portugisiska finansinspektionen (CMVM) och riksåklagarämbetet varit delaktiga i hennes ekonomiska brottslighet.

– Portugisiska myndigheter har medverkat i detta organiserade rån som skadat det angolanska folket, säger Ana Gomes till den portugisiska nyhetsbyrån Lusa.

Hon menar att myndigheterna inte längre kan säga att de inte visste bättre.

– Isabel dos Santos är en vacker, smart och välutbildad kvinna, men hon är också en fruktansvärd tjuv som stulit från sitt eget folk, säger Ana Gomes.

Avslöjandet visar att Isabel dos Santos använt statliga pengar från Angola för att köpa in sig i allt från portugisiska mobiloperatörer och banker till energibolag och mediekoncerner. Hon äger även vingårdar och portvinsfabriker vid floden Douro i norra Portugal.

Före detta EU-parlamentarikern Ana Gomes.
Före detta EU-parlamentarikern Ana Gomes. Foto: Álvaro Isidoro/Global Images/Sipa USA

– Det är fullständigt omoraliskt att hon har tillåtits förvandla Portugal till en tvättstuga för pengar som hon stulit från Angola, säger hon.

På onsdagen åtalades hon misstänkt för vanskötsel och förskingring av pengar från det statliga oljebolaget Sonangol.

Isabel dos Santos bor numera i London och har tillbringat de senaste dygnen med att på Twitter försöka bemöta alla anklagelserna mot henne. Hon anklagar Angolas nuvarande regering för att bedriva en häxjakt för att misskreditera hennes affärsverksamhet som bland annat innebar att sälja digitala tv-abonnemang i Angola. Hon menar att hon tjänat sin förmögenhet, som uppgår till 20 miljarder kronor, på ett lagligt sätt utan att använda sin pappas inflytande.

– Kom inte och säg att folk köpte en digital tv-box bara för att min pappa var president. Det är struntprat, säger Isabel dos Santos till BBC.

Vad hon har svårare att bortförklara är en transaktion på en miljard kronor som hon lät göra timmarna efter att hon fått sparken från oljebolaget Sonangol. Pengarna skickades till ett företag som hon ägde i Dubai. Till sitt försvar har hon sagt att företaget bedrev konsultverksamhet till Sonangol, men hon har inte förklarat varför transaktionen gjordes direkt efter att hon fått sparken och varför konsultverksamheten kostade en miljard kronor.

Omkring 30 mediebolag, bland andra the Guardian, BBC och SVT, har tagit del av de läckta dokumenten som kallas Luanda Leaks. Själv tycker Afrikas rikaste kvinna att hon är orättvist behandlad.

– Säg mig, har det någonsin hänt att 30 mediebolag utreder en enda person? Det här rör sig om en kampanj. Sluta ljug, skriver hon på Twitter.