Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Anhöriga missnöjda med spanska terrordomar

De åtalade hörde sina domar bakom en glasvägg i rättssalen.
De åtalade hörde sina domar bakom en glasvägg i rättssalen. Foto: Emilio Naranjo/Reuters
Tre av ”Madridbombarna” dömdes till tiotusentals års fängelse på onsdagen. Men flera av de misstänkta arkitekterna bakom attacken gick fria eller fick låga straff, och de anhöriga är missnöjda med utslaget.

På onsdagsmorgonen forslades de 28 misstänkta för att ha deltagit i terrorattentatet i Madrid under stort säkerhetspådrag till domstolen i Madrids utkanter.

Bakom en glasvägg satt de och lyssnade när domaren Javier Gómez Bermudez började att förkunna domarna. En del klädda i träningskläder, andra i kostym.

Lika spända på domen var de som undkommit attacken och anhöriga till de 191 personer som dödades. De har väntat i över tre år nu på att få någon sorts förklaring till vad som skedde och vilka som låg bakom.

Rättegången tog fyra och en halv månad, och samtliga av de misstänkta 27 män och en kvinna har hela tiden nekat till brott. På onsdagen var det dags. Resultatet blev att 21 av de 28 åtalade dömdes skyldiga till att på något sätt ha bidragit till dådet.

De allra tyngsta domarna föll mot tre huvudmisstänkta vars straff adderar upp till 40.000 års fängelse var. Men de kommer inte sitta längre än 40 år, vilket är maximum enlig spansk lag.

- Nu har rättvisa skipats, sade den spanske premiärministern Jose Luis Rodriguez Zapatero efter att domarna offentliggjorts.

Men flera av straffen blev lägre än vad åklagaren hade yrkat på, och de anhöriga tycker sig inte ha fått vare sig upprättelse eller förklaring till vem som låg bakom dådet. Förutom de hårdast dömda fick ingen mer än 23 års fängelse och sju gick fria.

- Jag är ingen domare eller advokat, men det här är skamligt, skandalöst, sade Isabel Presa till Reuters. Hon förlorade sin yngste son.

Det har förstört mitt liv, dömt mig och min
man till livstids straff, och de här människorna kommer undan, en del är redan på gatan och andra med tolv år, fortsatte hon.

I domen ingår att de drabbade kommer att få mellan 30.000 och 1,5 miljoner euro i skadestånd

Dådet kopplas till att Spanien stödde USA:s invasion i Irak. Men helt klart hur våldsverkarna var organiserade är det inte. Flera av de åtalade var anklagade för att ha stått för inspiration till dådet och vara medlemmar i ett internationellt nätverk, vilket försvårat bevisningen.

De anklagade påstås ha tillhört en lokal islamistgrupp som var inspirerad av terrornätverket al-Qaida. Några direkta band till organisationen har man dock inte kunnat påvisa.

Merparten av dem är av marockanskt ursprung men bosatta i Spanien. Sju av dem sprängde sig själva i luften i en lägenhet i Madrid tre veckor efter attacken.

De tre hårdas straffade är Jamal Zougam, 34-åring från Marocko, Otman el-Gnaoui, 32-åring från Marocko och Emilio Suarez Trashorras, 30-åring från norra Spanien. De döms allt till mord.

Däremot frikänns Rabei Osman, en av dem som misstänktes för att vara hjärnan bakom attacken. Osman, som i spansk media går under namnet "Mohammed egyptiern", sitter redan i italienskt fängelse dömd för att leda en terroristorganisation.

Ytterligare två personer som pekats ut som arkitekter dömdes endast för att tillhöra en terroristorganisation, inte för händelserna i Madrid.

Det var den 11 mars 2004 som Madrid skakades av ett av de värs­ta terrordåden i Europa någonsin. Mitt i rusningstrafik exploderade ett tiotal bomber minuterna efter varandra på fyra pendeltåg.

Bomberna hölls gömda i sportväskor och dödade 191 människor samt skadade omkring 1.800.

Den dåvarande konservativa regeringen under ledning av José Maria Aznar pekade genast ut den baskiska separatiströrelsen som ansvarig för dådet. På onsdagen uteslöt domare Bermudez helt att ETA skulle haft något med händelsen att göra.

Bomberna som briserade i Madrid

Bomberna som briserade i Madrid den 11 mars 2004 var det värsta terrordådet sedan attacken mot World Trade Center den 11 september 2001.

Sedan dess har flera utförda eller planerade terroristattacker varit uppe i europeiska domstolar.

I november 2006 dömdes Dhiren Barot, medlem i al-Qaida, i brittisk domstol för att ha planerat att spränga New York-börsen i luften.

I april 2007 dömdes 5 britter med arabiskt ursprung för att ha planerat ett antal bombattacker runt om i Storbritannien.

I juni 2006 dömdes i fransk domstol 25 militanta islamister för att ha planerat terrorattacker i Paris och för att ha rekryterat soldater till Tjetjenien och Afghanistan.

I oktober 2005 dömdes 4 arabiska män för planer på att spränga judiska mål i luften.
I september 2005 dömdes i Spanien 18 personer för att höra till eller samarbeta med terrornätverket al-Qaida.

DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.