Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Anklagad för bombhot – ”Jag sa bara Bombay”

Chhatrapati Shivaji International Airport i Bombay. Arkivbild.
Chhatrapati Shivaji International Airport i Bombay. Arkivbild. Other: Rajanish Kakade/AP

En 45-årig man har gripits på flygplatsen i Bombay för att ha ringt in ett bombhot. Mannen menar att det hela är ett missförstånd orsakat av likheten mellan orden ”Bombay” och ”bomb”.

Det var i söndags, på nyårsafton, som mannen skulle flyga från Bombay till Delhi och sedan vidare till USA. Han misstänks ha ringt in till flygplatsen och sagt, på hindi, till växeltelefonisten att det fanns en bomb (”bomb hai”), skriver bland andra BBC

Enligt en talesperson för flygplatsen ska orsaken ha varit att mannen var oroad över flera försenade flyg, och att han genom sitt bombhot hoppades kunna påverka flygtrafiken så pass mycket att han skulle hinna med sitt anslutande plan från Delhi.

Efter att ha ringt in sitt hot ska han genast ha lagt på luren, och då slog växeltelefonisten larm till sina överordnade, förklarar flyplatsens talesperson.

45-åringens advokat menar att växeltelefonisten helt enkelt hörde fel. Vad mannen i själva verket ska ha gjort var att fråga efter information om sitt flyg från Bombay till Delhi, något som telefonisten ska ha uppfattat som ”bomb hai” (det finns en bomb). 

Att han la på luren så snabbt ska ha berott på störningar på telefonlinjen, hävdar advokaten.

Åtal har nu väckts mot mannen på flera punkter, bland andra olaga hot.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.