Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Ännu en pr-seger för Putin

Vladimir Putin.
Vladimir Putin. Foto: Alexei Nikolsky/AP

Analys. Putin har med sin order om reträtt i Syrien än en gång tagit västvärlden på sängen. Men det betyder inte att rysk närvaro i Syrien försvinner. Det enda man vet säkert när det gäller Vladimir Putin är att man aldrig kan veta var man har honom.

Gårdagens besked att Putin ger order om reträtt från Syrien kom som en blixt från klar himmel. Inte för att Putin någonsin har sagt att Ryssland tänker gå in för permanent närvaro i Syrien. Det var klart från början att operationen var begränsad. Det överraskande är att ordern kommer redan nu, i en situation där Syriens president Bashar Assad fortfarande inte har segrat. Stora delar av landet ligger utom hans kontroll och syriska armén har inte lyckats inta landets andra stad, Aleppo.

Men Assad har samtidigt stärkt sina positioner betydligt. Han är nu omöjlig att hålla utanför fredsförhandlingarna, en permanent lösning kommer på något sätt att inbegripa honom. Det var också Putins mål. Att Kremls engelskspråkiga mediemaskineri Sputnik News trumpetar ut ”Mission accomplished” är bara följdriktigt.

Inom Ryssland sprider regeringen framgångsrikt budskapet att fredsförhandlingarna i Genève i praktiken har tvingats fram av ryska bombplan. Putin har än en gång inhöstat en pr-seger. Med den brittiska författaren Peter Pomerantsevs ord: Kremls stora reality-show fortsätter.

Helt och hållet är detta ändå inte en show.

Helt och hållet är detta ändå inte en show. Den ryska arméns agerande i Syrien har gjort intryck på militära analytiker i både Europa och USA. Samma armé som ännu för tio år sedan avfärdades som en koloss på lerfötter har nu visat att man förmår genomföra omfattande, komplicerade luftoperationer, att man har precisionsvapen och att de gigantiska försvarssatsningarna har lämnat avtryck. Det var också ett av Putins mål. Ryssland har flexat musklerna i Mellanöstern och visat att om USA inte frivilligt inbjuder Moskva till bordet där de stora besluten fattas så agerar Ryssland på egen hand. Att det har skett till priset av stora mängder civila offer och ännu fler flyktingar är inte viktigt för Putin.

Enligt vissa uppgifter kostar den ryska luftoperationen i Syrien ungefär tre miljoner dollar om dagen. Den har pågått sedan slutet av september och har grävt djupa hål i den ryska statsbudgeten. Att Ryssland egentligen inte har råd med detta i en tid av rekordlåga oljepriser har varit klart från början.

Det betyder ändå inte att Ryssland lämnar Syrien – baserna i Tartus och Khmeimim blir kvar och Putin förbehåller sig möjligheten att gripa in på nytt om det skulle behövas. Den ryska analytikern Aleksej Malasjenko säger till Kommersant att alla optioner fortfarande är öppna.

– Det är självklart att Ryssland har diskuterat med USA. Man har gjort någon form av kompromiss innan mangav order om reträtt. Men ifall den spricker kan Putin återvända till Syrien när han vill.

Fakta. Ryska insatsen i Syrien
  • Den 30 september 2015 inledde ryska flygstridskrafter attacker i Syrien.
  • Sedan dess har omkring 7.000 uppdrag genomförts. Ryssland har haft uppskattningsvis 70–80 strids- plan i Syrien och ett tjogtal attackhelikoptrar.
  • Den 24 november förra året sköts ett ryskt Su-24-plan på uppdrag i Syrien ned av Turkiets flygvapen.
  • Det ryska planet anklagades för att ha kränkt turkiskt luftrum.
  • Efter incidenten har Ryssland beslutat om kraftiga ekonomiska sanktioner mot Turkiet.

DN

    Läs mer. Ryssland och Syrien
    Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.