Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 11:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/anna-lena-lauren-de-ryska-gasolyckorna-ar-kopplade-till-korruption/

VÄRLDEN

Anna-Lena Laurén: De ryska gasolyckorna är kopplade till korruption

Måndagens husras i Magnitogorsk.
Måndagens husras i Magnitogorsk. Foto: Russian emergency situations ministry/AFP

Gasolyckan i Magnitogorsk är ett resultat av dålig säkerhetskultur, som i sin tur har att göra med korruption. Dessutom litar inte ryska invånare på gaskontrollörerna. Och de har sina skäl.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Det ringde på dörren. Min granne, en stridbar Moskvatant som får försäljare att ta till sjappen på fem sekunder, har förbjudit mig att öppna dörren för okända.

Jag kan ändå aldrig låta bli att åtminstone fråga vem som ringer på.

– Vem där? undrade jag.

– Gaskontrollen! svarade en ung man.

Jag ställde några följdfrågor, samtidigt som den andra dörren öppnades och min granne stridslystet stack ut näsan.

– Det är bara zjuliki (lurendrejare)! Öppna inte! meddelade hon.

Den unga mannen visade upp legitimation. Han skulle kontrollera om våra gasrör är i skick.

Läs mer: Många saknas efter dödligt husras i Ryssland

Jag sade att jag inte kan göra annat än släppa in en gaskontrollör. Han tittade på röret i köket, kontrollerade att kranen fungerade och gav mig några råd om hur jag ska hålla koll på att ventilen fortsättningsvis håller.

Grannen vägrade släppa in honom.

Det är vanligt med gasolyckor i ryska hem. Enligt den ryska nyhetsbyrån TASS:s sammanställning skedde ett fyrtiotal gasexplosioner i ryska bostadshus mellan 2008 och 2014, från Sotji till Archangelsk.

Situationen sedan dess har inte förbättrats. Själv bor jag i ett moskovitiskt medelklasskvarter där gasventilerna faktiskt kontrolleras – i motsats till många andra städer i Ryssland. Men inte ens här fungerar det som det ska, eftersom kontrollörerna inte alltid blir insläppta.

Min grannes misstänksamhet är frukten av ett nittiotal där man ständigt fick vara på sin vakt mot olika former av lurendrejeri. Den här bristen på förtroende är utbredd i Ryssland. Invånarna i huset som exploderade i Magnitogorsk bekräftar till Novaja Gazeta att de av rädsla för tjuvar vägrade släppa in gaskontrollörer.

Vidden av olyckan i Magnitogorsk är fortfarande inte fastställd – men det står klart att den är betydande.

48 bostäder där 110 personer är registrerade förstördes av en explosion klockan sex på morgonen lokal tid, enligt Novaja Gazeta. Just nu saknas ett stort antal personer efter raset – i 18 minusgrader. Hittills har fyra döda hittats men dödssiffran kommer sannolikt att stiga.

Både polisen och säkerhetstjänsten FSB utgår ifrån att det är en gasexplosion som ligger bakom olyckan. Det innebär att företaget som ansvarar för underhållet av byggnaden, TZJK Magnitogorsk, nu jagar skyldiga bland de anställda. Putin har själv åkt till platsen.

Genom att flyga dit vill Kreml signalera närvaro till befolkningen. Men det är enbart en symbolhandling. Som alltid när det gäller frågor om säkerhet och underhåll i Ryssland handlar problemet om korruption.

Under de senaste åren har Ryssland genomfört en mängd reformer när det gäller underhåll av höghus. Underhållet har privatiserats och splittrats upp på olika bolag, som ofta har täta band till kommunala tjänstemän. Priserna har stigit – kostnaderna för el, gas och underhåll är ofta nästan lika höga i provinserna som i huvudstaden, trots att lönerna på landsbygden är en bråkdel av Moskvalönerna.

De höga kostnaderna har i sin tur att göra med att privata bolag på olika fantasifulla sätt saltar räkningarna. Kontrollen över dem är närmast obefintlig. Därför är det heller inte så konstigt att invånarna inte litar på gaskontrollörer.

I mitten av december började det lukta sopor i vårt trapphus i Moskva. Sopnedkastet var igenproppat med avfall. Samma dag jag gjorde denna upptäckt var jag tvungen att åka iväg på en reportageresa.

När jag tre dagar senare kom hem stank hela trapphuset som en avstjälpningsplats. Soporna i det igenproppade röret hade nått tredje våningen.

Jag ringde på hos grannen, som talade om att gårdskarlen åkt på semester. Servicebolaget hade struntat i att skicka in en vikarie. Att låta bli att skicka in vikarier är ett praktiskt sätt att stoppa budgeterade pengar i egen ficka.

Vi ringde servicebolaget och stadens tjänstemän. Vi skrek att om inte sopnedkastet snart blir rensat så slutar det med att någon kastar en cigarrettfimp i röret och huset brinner ner. Vi engagerade fler grannar som också började ringa. Sopnedkastet blev rensat.

Det är självklart att i en företagskultur där ledarskapet fokuserar sig på att bygga upp olika fantasifulla arrangemang för att stoppa pengar i egen ficka är säkerheten aldrig prioriterad. Vi kan med största säkerhet räkna med att ett antal personer i Magnitogorsk kommer att dras inför rätta för dödsorsakande genom försummelse.

Det avskräcker emellertid inte den som har tjänat ihop till sin dotters studier i London genom att budgetera för säkerhetsuppdateringar som man låter bli att genomföra.

Om något skulle hända gäller det bara att se till att någon annan åker fast.

Ämnen i artikeln

Ryssland

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt