Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 11:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/anna-lena-lauren-efter-oppositionens-framgangar-surrar-moskva-av-politik/

Världen

Anna-Lena Laurén: Efter oppositionens framgångar surrar Moskva av politik

Aleksej Navalnyj i vallokalen på söndagen. Foto: Vasily Maximov/AFP

Ryska val brukar alltid gå till på samma sätt: Oppositionen hindras och motarbetas. Den statliga propagandan går på högvarv. Röster stjäls. Det enade Ryssland segrar och apatin lägger sig som en våt filt över alltsammans. 

Men inte i lokalvalet i år. För första gången på länge surrar Moskva av politik. 

– En ny känsla: Det är inte längre Putin och Moskvas borgmästare Sobjanin som bestämmer vem som sitter i stadsfullmäktige. Det är vi. En trevlig känsla! Låt oss vänja oss vid den, säger oppositionsledaren Aleksej Navalnyj i sin videoblogg.

Navalnyj är segerviss, och han har all orsak. Hans projekt ”Rösta smart” visade sig vara den ryska oppositionens mest framgångsrika projekt på åratal. Det går ut på att i en situation där makthavarna inte släpper fram oppositionens viktigaste namn går man i varje fall till valurnorna och röstar för de oppositionskandidater som finns. 

Det låter enkelt. Men fram tills nu har det varit totalt omöjligt för den ryska oppositionen att enas om en gemensam strategi. Själv hade jag mina dubier. Varför skulle väljarna vilja organisera sig nu, när de aldrig tidigare har gjort det?

Men faktum är att väljarna i ryska storstäder blir allt mognare. De agerar mer och mer som en riktig väljarkår – trots att valdeltagandet på drygt 21 procent i söndagens lokalval som vanligt var mycket lågt. 

Nu har oppositionsledaren Aleksej Navalnyj fått blodad tand

I Moskva rasade Putinpartiet Enade Ryssland – från 40 mandat till 25 (av 45). Oppositionen sköt i höjden, från 5 till 20 mandat. Detta trots att Centralvalnämnden hindrade oppositionens viktigaste profiler – Ljubov Sobol, Ilja Jasjin, Dmitrij Gudkov – från att ställa upp i valet.

Läs också: Seger för oppositionen i Moskvas kommunalval

Det var inte bara i Moskva som oppositionen segrade. I Chabarovsk gick oppositionen från 2 till 33 mandat, medan Enade Ryssland rasade från 33 till 2. I Irkutsk gjorde oppositionen ett ryck från 8 till 21 mandat, medan Enade Ryssland förlorade 13 av 27. 

De Kremllojala kandidaterna har visserligen segrat i alla guvernörs- och presidentval. Men nu har oppositionsledaren Aleksej Navalnyj fått blodad tand.

– Vår största seger är att vi lyckades agera kollektivt. Nu sitter vi och planerar hur vi kan klara oss ännu bättre i nästa val, säger han. 

Navalnyj poängterar att projektet ”Rösta smart” inte handlar om att skapa någon enhetlig opposition.

– Oppositionen kommer aldrig att bli enhetlig. Men nu vet vi vad vi kan åstadkomma. 

De Kremllojala makthavarna i Moskva gör nu allt för att släta över den pinsamma förlusten. Moskvas borgmästare Sergej Sobjanin välkomnar resultatet på sin hemsida och kallar valet ”historiens mest emotionella och konkurrensmässiga”. Han välkomnar också att fler partier än tidigare nu är representerade i stadsfullmäktige.

Uttalandet är absurt. Sobjanin och hans tjänstemän har själva gjort allt för att minimera konkurrensen i valet. 

Den oberoende affärstidningen Vedomosti konstaterar i en ledare med rubriken ”Maktens parti förlorar Moskva” att Enade Ryssland misslyckades i sina försök att kollra bort väljarna. Väl medvetna om hur impopulärt partiet är ställde samtliga partiets kandidater upp i valet som oberoende. Strategin misslyckades kapitalt.

I stället vann det liberala partiet Jabloko fyra mandat. Det är första gången sedan 2005 som Jabloko är representerat i Moskvas stadsfullmäktige, och symboliken är viktig. Jabloko är det enda liberala partiet i Ryssland som har existerat ända sedan början av 1990-talet och konsekvent kritiserat Putins människorättsbrott, inklusive annekteringen av Krim. De övriga så kallade oppositionspartierna – kommunisterna och Rättvist Ryssland – är en del av systemet, även om Navalnyj uppmanade väljarna att rösta på dem i brist på andra. 

När Jablokopartiets grand old man Grigorij Javlinskij höll ett tal efter att resultatet var klart drog han ned applåder med sin bitande ironi:

https://twitter.com/yabloko/status/1170783622066036736?fbclid=IwAR3IgLTxEBayvY6TwfZR_bQODjXxRsBMR1_a7NYSRbANTj7W_JZt4dZ0w8g

– Vi måste tacka våra makthavare för deras strålande kampanj för oss. Vi har aldrig haft en så bra kampanj. Tusentals gripna i demonstrationerna. Tack vare dessa slagsmål på gatan fick folk veta att Moskva stadsfullmäktige existerar.