Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Fallet Saakasjvili säger allt om den ukrainska ledningen

Micheil Saakavsjvili tillsammans med anhängare i Kiev förra helgen.
Micheil Saakavsjvili tillsammans med anhängare i Kiev förra helgen. Other: Efrem Lukatsky/AP

Micheil Saakasjvili, en i praktiken statslös politiker, fortsätter att kämpa för en politisk framtid i Ukraina. Nu rycker Donbass-bataljonen in till hans försvar, vilket innebär att konflikten mellan Saakasjvili och Porosjenkoeliten hårdnar.

- Ni känner mig illa, skitstövlar, skriver Micheil Saakasjvili i en rasande facebookuppdatering i går, söndag, efter att hans chaufför blivit misshandlad av okända män och därefter inlagd på sjukhus. 

I fredags brände krigsveteraner ur frivilligbataljonen Donbass bildäck utanför presidentadministrationen i Kiev. De protesterar mot att fyra georgier med kopplingar till Saakasjvili har utvisats ur Ukraina, bland annat två georgiska krigsveteraner som har slagits i Donbassbataljonen.

I över två månader har Saakasjvili nu befunnit sig i Ukraina, trots att president Petro Porosjenko har ogiltigförklarat hans ukrainska pass. Han korsade gränsen i början av september, bokstavligen buren av en folkhop som tvingade de motvilliga ukrainska gränsvakterna att släppa in honom vid en gränsstation till Polen. Sedan dess har han lett demonstrationer i centrala Kiev mot president Porosjenko.

Saakasjvili, före detta president för Georgien, utnämndes till guvernör i Odessa av Porosjenko själv år 2015. Samtidigt fick han ukrainskt medborgarskap. När fotografen Anders Hansson och jag intervjuade honom i Odessa i maj 2016 sade han rent ut att den ukrainska presidenten snart skulle bli tvungen att välja - antingen sparka ut den korrupta eliten eller ta följderna av den nuvarande politiken att fortsätta balansera intressen mot varandra utan att ändra på själva systemet. 

– Vi kommer nu till ett skede i processen när det inte längre går att balansera. Man måste bestämma på vilken sida man är, sade Saakasjvili.

Han fortsatte öppet kritisera Porosjenko för att inte ingripa mot korruptionen och avgick i protest i november 2016. Därefter kom beskedet att han fråntas sitt ukrainska medborgarskap, ett beslut av Porosjenko som enligt Saakasjvili bryter mot lagen. Han kräver nu att frågan ska avgöras i rätten. 

I Georgien är han i sin tur efterlyst på grund av anklagelser om korruption och för att ha överskridit sina maktbefogenheter som president. Georgien kräver att Ukraina ska lämna ut Saakasjvili, men Porosjenko tvekar. Av allt att döma vill han undvika den internationella skandal det skulle innebära.

Istället har Ukraina valt att deportera flera i Ukraina bosatta georgier som har band till Saakasjvili. Två av dem (Vano Nadiradze och Mamuka Abasjidze) har deltagit i kriget mot separatisterna i östra Ukraina genom att kriga i frivilligbataljonen Donbass. Det är bakgrunden till att Donbassbataljonen i fredags brände bildäck utanför presidentadministrationen. Brinnande bildäck är en symbol för Majdanrevolutionen, något som Porosjenko sannolikt fruktar.

De övriga kidnappade är en säkerhetsvakt och en journalist från Rustavi 2. Var de finns är fortfarande okänt och vissa av Saakasjvilis supportrar fruktar att de är döda. I går rapporterade alltså Saakasjvili att hans chaufför har blivit misshandlad av okända män och inlagd på sjukhus för hjärnskakning. 

Att Saakasjvili ska lyckas mobilisera ukrainarna till ett nytt Majdan av samma tyngd som massdemonstrationerna år 2014 är inte sannolikt. Men hans fall är bara ytterligare ett exempel på den ukrainska statsledningens inkompetens. Det handlar inte bara om att man ger utlänningar medborgarskap och därefter drar in dem enligt eget förgottfinnande, utan framför allt om att Ukraina fortfarande styrs på exakt samma sätt som före Euromajdan - genom att olika korrupta intressen kommer överens.

Saakasjvili kan knappast ensam inspirera ukrainarna till ett nytt Majdan, men dagens situation kan göra det.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.