Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-20 03:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/anna-lena-lauren-halsotrenden-har-landat-i-ryssland/

Världen

Anna-Lena Laurén: Hälsotrenden har landat i Ryssland

Foto: Anna-Lena Laurén

I en park i den ryska huvudstaden har hälsoentusiaster rest ett jättelikt tält, prytt på alla sidor med texten ”Hälsosamma Moskva”. Att fokusera på motion är inte nytt för ryssar, men den nya trenden innehåller de mest oryska inslag man kan tänka sig.

I tältet pågick gratis aerobicslektioner. Så kallade volontärer delade ut broschyrer med rubriken ”30 steg mot hälsa”. Där uppmanas Moskvaborna bland annat att ta 10.000 steg om dagen, gå på promenader istället för att sitta på kaféer och dagligen äta minst ett halvt kilo grönsaker.

Till halvfabrikat, fryspizzor och sötsaker säger man NJET. Nej får även margarin, grädde i kaffet, popcorn och snabbmat. DA säger man däremot till att gå i trappor, minska på sockerintaget, dricka minst 1,5 liter vatten om dagen och byta ut salt till citronsaft i matlagning. 

Hälsocoachningen har med andra ord landat i Moskva, kommunalt sponsrad med pukor och fanfarer.

Historiskt är det inget nytt för ryssar att fokusera på motion. Under sovjettiden var kroppskulturen utvecklad – men då handlade det inte om vardagsmotion utan om att bli bäst på olika idrotter. 

Foto: Anna-Lena Laurén

Att lämna bort sockret i kaffet eller att inte äta bröd till maten är däremot det mest oryska beteende som går att tänka sig. Det vore frestande att avfärda projektet som en utopi, men i Ryssland är ingenting omöjligt. Om man har fått ryssar att börja använda säkerhetsbälte (åtminstone i framsätet) och med framgång infört rökförbud på offentliga platser så kanske det också är möjligt att få dem att sluta hälla fem teskedar socker i kaffet. 

Som ett led i hälsokampanjen kan Moskvaborna genomgå gratis hälsokontroll. (Ursäkta, tjek-ap, som det heter på nyryska.) Moskvas borgmästare Sergej Sobjanin vet exakt vilka trådar han ska dra i för att vinna folkets gunst. Ryssar älskar nämligen att gå till läkaren och diskutera sina krämpor.

Det är i dag mycket populärt i Ryssland att diskutera vad man ska äta. Som känt är det de nyfrälsta som är mest fanatiska. 

En väninna till mig har upptäckt att laktos och gluten är av ondo. Hon köper nuförtiden bara laktosfri mjölk till sin son och gör blinier på rismjöl.

– Har du kollat om barnet har laktosintolerans? undrade jag.

– Vad menar du? undrade hon stridslystet.

– Det är ingen idé att dricka laktosfri mjölk om man inte har laktosintolerans.

– Vet du inte att laktos är farligt!

Jag lät det vara. 

Läs mer av Anna-Lena Laurén: Rör inte ryssarnas bär och svampar!