Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 08:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/anna-lena-lauren-jamfort-med-stockholm-ar-veterinarpriserna-i-moskva-minst-sagt-modesta/

Världen

Anna-Lena Laurén: Jämfört med Stockholm är veterinärpriserna i Moskva minst sagt modesta

Bild 1 av 2 Den tvåårige toypudeln Sotis, som tillhör DN:s Moskvakorrespondent, får dropp hos veterinären.
Foto: Anna-Lena Laurén
Bild 2 av 2 Den tvåårige toypudeln Sotis, som tillhör DN:s Moskvakorrespondent, får dropp hos veterinären.
Foto: Anna-Lena Laurén

Familjens barn och pudel åkte på skolutflykt tillsammans. Det gick som man kunde förutse. Nästa dag hade hunden magont.

Barnet berättade skamset att hunden hade hittat ett blodigt kycklingben.

– Han hann tugga lite på det innan jag slet det ur munnen på honom.

Det räckte utmärkt väl för att Sotis skulle få lös mage. Jag lät honom fasta och hoppades att det skulle gå över, men följande dag var vi tvungna att gå till veterinären. 

Framme vid porten grävde Sotis ner alla fyra tassar i marken. Veterinärkliniken är stället där han blir vaccinerad och får tänderna putsade. Procedurer han inte gillar, speciellt inte den sistnämnda. 

Veterinären tog Sotis i sin famn och kallade honom min lilla hare. Ryska veterinärer och barnläkare talar till sina patienter på exakt samma sätt – med en massa smeknamn och omskrivningar, varav ”min lilla hare” (zajtjik) och ”min lilla tass” (lapotjka) är de mest populära. 

Hunden fick dropp, veterinären tog blodprov, skrev ut tre olika mediciner och ordinerade diet på kokt ris och kalkon. (I likhet med ryska läkare gillar veterinärer att skriva ut så många olika mediciner som möjligt.)

Undersökning, blodprov, dropp och konsultation kostade motsvarande cirka 700 kronor. Att avlägsna tandsten med hjälp av ultraljud kostar ungefär 400 kronor. När Sotis hade en mjölktand som behövde dras ut kostade det 120 kronor. 

I jämförelse med veterinärpriserna i Stockholm är prisnivån i Moskva minst sagt modest. Det beror naturligtvis på att veterinärerna får lägre lön än i Sverige – men kanske också på att det finns många enkla kliniker utan sofistikerad utrustning som man har gjort dyra investeringar i, som måste betalas tillbaka. 

Vår veterinärklinik är inhyst i två minimala rum i anslutning till en affär för hund- och kattmat. Den skulle knappast klara komplicerade operationer, men rutinproblem som magont, tandsten, vaccinationer och borttagning av mjölktänder åtgärdas snabbt. 

Den sortens enkla kliniker finns i varje kvarter och sköter effektivt vardagsproblem för traktens fyrbenta. Jag har aldrig behövt vare sig beställa tid eller köa på vår klinik. Man kommer dit, ställer sig i kö och får i allmänhet träffa veterinären på under tjugo minuter.

När Sotis några dagar senare fortfarande var lite dålig hade veterinären åkt på semester, men svarade omedelbart på mitt sms när jag frågade hur jag ska göra nu. Hon talade om vilken medicin jag skulle köpa och vad jag skulle säga till den andra veterinären på plats. Jag bad om ursäkt för att jag störde henne på semestern, och då svarade hon:

– Inget att be om ursäkt för! Skriv!!! 

Med tre utropstecken på slutet.