Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-25 08:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/anna-lena-lauren-kampanjen-for-golunov-visar-att-ryska-myndigheter-ibland-backar/

Världen

Anna-Lena Laurén: Kampanjen för Golunov visar att ryska myndigheter ibland backar

Golunov lämnar buren i rättssalen på lördagen. Foto: Evgeny Feldman/meduza.io/AP

När journalister och oliktänkare grips i Ryssland är det sällan de frias. Kampanjen kring den grävande journalisten Ivan Golunov visar dock att ryska myndigheter inte är immuna mot påtryckningar.

Det bekvämaste sättet för ryska myndigheter att tysta obekväma röster är att placera marijuana i vederbörandes ficka. Metoden är känd. Så gjorde man till exempel med den tjetjenska människorättsaktivisten Ojub Titijev.

I fallet Ivan Golunov är dock anklagelserna betydligt allvarligare. Den 36-åriga grävande journalisten anklagas för droghandel, ett mycket allvarligt brott som straffas med upp till tjugo års fängelse.

Att Golunov i lördags överflyttades i husarrest är visserligen bara en liten delseger. Men det bevisar en sak: Ryska myndigheter är inte immuna mot den allmänna opinionen.

På kort tid efter att journalisten greps i torsdags mobiliserade hans redaktion, den oberoende nyhetssajten Meduza, fram en enorm kampanj. De fick hjälp av bland annat den oberoende tv-kanalen Dozjd, där Golunov tidigare har jobbat. Hundratals journalister, kulturpersonligheter och kändisar spelade in videoklipp där de stöder Golunov. I kampanjen deltar bland annat den Oscarnominerade filmregissören Andrej Zvjagintsev, fantasyförfattaren Dmitrij Gluchovskij och affärsmannen i exil, Jevgenij Tjitjvarkin. Också Vladimir Pozner, som har ett eget program på statskontrollerade Kanal 1, stöder Golunov.

Det avgörande var att Meduza agerade snabbt. När polismyndigheterna väl har startat en process mot en journalist fortsätter ofta det hela av egen kraft. 

Men Meduza, vars redaktion jag besökte i Riga för några år sedan, har hela tiden haft beredskap för att någon av deras journalister kan råka ut för det här. De har en stark vi-anda på redaktionen och är mycket stolta över sin kvalitativt högstående journalistik. 

När det gäller kampen för det fria ordet i Ryssland tror jag aldrig att jag har sett en så omfattande kampanj trummas fram så blixtsnabbt.

Ivan Golunov är en av Rysslands mest framstående grävande journalister. Hans arbete, som också finns översatt till engelska på Meduzas sajt, har avslöjat korruption och pengatvätt framför allt bland Moskva stads tjänstemän. Den här sortens gräv tillhör de farligaste i Ryssland. Golunov hotar inflytelserika personer på en mängd olika positioner i Moskva – inte bara polis- och åklagarväsen utan också tjänstemän inom bygg- och bostadssektorn. 

Den sistnämnda är den mest lukrativa när det gäller korruptionen. Här finns många som har mycket att förlora.

Golunovs advokater rapporterar om att han har fått blåmärken och ytliga skador sedan poliserna förhörde honom. Poliserna nekar till misshandel. Golunovs tillgång till sina advokater begränsades, enligt rapporter på Twitter av hans advokat Pavel Tjikov.

https://twitter.com/pchikov/status/1137278900940222464

Att Golunov nu har flyttats över i husarrest betyder inte att han kommer att frias. Men för dem som driver kampanjen för honom är det en stor moralisk seger.