Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-22 09:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/anna-lena-lauren-klimatforandringens-hungriga-isbjornar-hemsoker-novaja-zemlja/

Världen

Anna-Lena Laurén: Klimatförändringens hungriga isbjörnar hemsöker Novaja Zemlja

Omkring 50 isbjörnar härjade i flera veckor vid byn Belusjaja Guba. Foto: Jonathan Hayward/Canadian Press

Isbjörnarna som löper amok på Novaja Zemlja ska nu sövas och transporteras bort. Det är oklart vart de ska föras. Packisen, isbjörnens middagsbord, krymper ständigt på grund av klimatförändringen.

Anna-Lena Laurén
Rätta artikel

Novaja Zemlja är ett av Rysslands mest svåråtkomliga områden. Det ligger på Rysslands tak – nordost om Jamalhalvön, mellan Barents hav och Karahavet. 

Till Novaja Zemlja åker man inte, man sänds dit. En rysk medborgare som vill besöka Novaja Zemlja gör det enklast genom att vara soldat eller byggnadsarbetare. Utlänningar behöver ett specialtillstånd som är ytterst krångligt att få. 

Men för isbjörnen är Novaja Zemlja hemma. Det vill säga ett av hemmen – isbjörnen trivs bäst på packisen längre norrut, där den har ett dukat bord i form av vikare och grönlandssäl.

På grund av klimatförändringen drar sig packisen allt längre och längre bort. Det har lett till att allt fler isbjörnar stannar på land och letar efter mat på sophögar. 

I flera veckor härjade ett femtiotal björnar kring byn Belusjaja Guba. Björnarna rörde sig inne i staden, reagerade varken på hundar eller oljud och bokstavligen trängde sig in i byggnader. I lördags beslöt Archangelskdistriktet att björnarna ska sövas ner och förflyttas

Exakt vart djuren ska flyttas framkommer inte. Det finns inte mer mat på andra ställen på ön och isbjörnar kan röra sig snabbt över långa avstånd tillbaka till ställen där de vet att de hittar föda.

Det är svårt att tänka sig en effektivare väckarklocka när det gäller klimatförändringen än en flock hungriga och argsinta isbjörnar bokstavligen utanför knuten. Men på Novaja Zemlja bor bara knappt tretusen personer, och de kommer inte att kunna väcka någon opinion i frågan.

Ryssland tillhör de länder i världen som kommer att påverkas som mest av klimatförändringen. Över hälften av Rysslands yta är täckt av permafrost. Nu smälter den, sakta men säkert, och lämnar efter sig bottenlös dy. Det går allt sämre för rendriften, som är helt central för flera sibiriska ursprungsfolk, eftersom de varmare temperaturerna leder till ett pansar av is över tundran. Renarna kan inte gräva fram renlaven och svälter ihjäl. 

Medan jag rapporterar om hur klimatförändringen påverkar Ryssland har jag flera gånger tänkt tillbaka på mina besök i Tjernobyl. Den vilda naturen som omger den havererade reaktorn, träden, buskarna och gräset som sakta men säkert invaderar den övergivna staden Pripjat. De öppna fälten där alla byar har tömts. Gyllengula Przewalskihästar som galopperar omkring där folk en gång hade sina trädgårdar. 

På mitt bevakningsområde är det mycket tydligt hur människan alltid är den förlorande parten i naturkatastrofer som orsakas av henne själv.