Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Mycket tyder på att det slutar i inbördeskrig

För några dagar sedan greps människorättsorganisationen Memorials ordförande i Tjetjenien. Det är bara ytterligare ett steg i president Ramzan Kadyrovs förtryckarpolitik - som eskalerar i takt med att Kadyrov bli allt mer paranoid.

Den anonyma tjetjenska kvinnan döljer sitt ansikte bakom en slöja. Hon talar med handen för munnen, som en extra säkerhetsåtgärd trots att slöjan täcker halva ansiktet.

– Finns det någon som kan göra något åt Kadyrovs maffia? Putin kommer inte att göra något. Han vill ju se ett Tjetjenien utan tjetjener, säger kvinnan i en video på tjetjenska, som lades ut på Youtube den 8 januari. 

Det är fortfarande okänt vem hon är. Hon säger sig inte längre bo i Tjetjenien utan i Frankrike och det finns också en fullständig översättning till franska på Youtube av hennes tal

Den 9 januari stoppades Memorialledaren Ojub Titijev av tjetjenska polisen på väg till jobbet. Memorial är en av Rysslands äldsta människorättsorganisationer och har under de senaste femton åren varit en av de få som fortfarande arbetar i Tjetjenien. Organisations mest kända ansikte i Tjetjenien, Natalja Estemirova, mördades år 2009. 

Nu anklagas Titijev för innehav av droger och hotas med upp till tio års fängelse. Det är ett klassiskt sätt att bli av med oppositionella i Ramzan Kadyrovs Tjetjenien. Men det finns även andra. Ett sätt är att förödmjuka dem offentligt genom att tvinga dem att be om ursäkt inför kamera.

Det skedde år 2015 när Aisjat Inajeva lade ut en video som spreds via Whatsapp där hon kritiserade Kadyrov för uppblåsta priser för gas och el. Hon kallades in till presidenten och filmades då han läxade upp både henne och hennes man. Detsamma skedde med Ramazan Dzjalaldinov från den tjetjenska bergsbyn Kenchi. Den har aldrig blivit återuppbyggd efter kriget och när Dzjalalaldinov bad om hjälp i en videoinspelning i slutet av år 2016 blev han trakasserad och hotad. I dag lever han fortfarande gömd. 

Memorial är den enda människorättsorganisationen som har haft någon form av verksamhet i Tjetjenien sedan Kommittén mot tortyr fick sitt kontor i Groznyj vandaliserat år 2015. Också Memorials verksamhet har periodvis legat nere, eftersom medarbetarna har hotats till livet. I våras kom det fram att Kadyrovs säkerhetstjänst har inlett en våg av utrensningar mot homosexuella i Tjetjenien. De homosexuella flyktingar som DN har intervjuat vittnar om att förföljelserna fortsätter.

Att Titijev nu sitter fängslad innebär att Memorials verksamhet i Tjetjenien- som under de senaste åren har varit ytterst diskret - eventuellt läggs ned för gott. Det är det som är Kadyrovs mål. Han fortsätter bygget av en islamistisk stat inom Rysslands gränser med sig själv som enväldig härskare. 

Han fortsätter bygget av en islamistisk stat inom Rysslands gränser med sig själv som enväldig härskare.

Korruptionen i Tjetjenien är i dag är på en nivå som trotsar all beskrivning - det går inte ens att få ett jobb som vaktmästare utan att betala mutor. En väninna till mig i Groznyj är utbildad bokförare men har inte råd att skaffa ett jobb eftersom hon då måste betala motsvarande tiotusentals kronor.

Förtrycket eskalerar, samtidigt som Kadyrovs personliga rikedom växer. Det står helt klart att situationen en dag kommer att explodera, eftersom det tjetjenska samhället har en stark egalitär tradition där ingen härskar enväldigt utan frågorna löses genom att olika klaners (teipers) äldreråd kommer överens. Kadyrovs styre kränker inte bara mänskliga rättigheter, det kränker tjetjenska traditioner. Det är därför han eliminerar varje motståndare, eftersom han vet att missnöjet med honom är reellt. Han blir alltmer paranoid, ser fiender överallt och är omgiven av ett hov livrädda jasägare som också har blod på sina händer. 

Mycket tyder på att det hela slutar med inbördeskrig. 

Jag hoppas jag har fel.

Ramzan Kadyrov

Ramzan Kadyrov (41) blev Tjetjeniens president år 2007. Under hans tid har Kreml satsat enorma summor på att återuppbygga Tjetjenien efter två blodiga krig mot ryska armén. En stor del av pengarna har Kadyrov stoppat i egen ficka. 

 

Han är i dag en envåldshärskare som bland annat har infört tvång för kvinnor att bära huvudduk. Under hans tid vid makten har hundratals människor kidnappats och försvunnit och säkerhetstjänsten har genomfört omfattande utrensningar av homosexuella. 

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.