Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Porosjenkos agerande blir mer och mer ogenomtänkt

Ukrainas president Petro Porosjenko har blockerat ett antal ryska medier i Ukraina. Däribland den oberoende ryska tidningen RBK som publicerat flera avslöjanden om den korrupta Putinregimen.
Ukrainas president Petro Porosjenko har blockerat ett antal ryska medier i Ukraina. Däribland den oberoende ryska tidningen RBK som publicerat flera avslöjanden om den korrupta Putinregimen. Foto: Sergei Chuzavkov AP

MOSKVA. Den ukrainska presidenten Petro Porosjenko förbjöd nyligen ett antal ryska sociala medier och även tv-kanalen RBK, som tillhör den oberoende ryska mediekoncernen RBK. Tidningen RBK har tagit stora risker i sina avslöjanden om den korrupta Putinregimen.

Ukraina förbjuder de ryska sociala nätverken Vkontakte och Odnoklassniki, e-postservern mail.ru och sökmaskinen Yandex. De båda sociala nätverken tillhör de populäraste i Ukraina. Förbudet har dock ännu inte genomförts – det har kommit till med hjälp av ett personligt dekret av president Petro Porosjenko.

Samtidigt blockerar man den ryska tv-kanalen RBK – som tillhör samma koncern som tidningen RBK, ett av de få medier som har producerat kritisk och grävande journalistik i Ryssland under de senaste fem åren. En av RBK:s kändaste journalister genom åren har varit Zjanna Nemtsova, dotter till den mördade ryska oppositionspolitikern Boris Nemtsov. Dessförinnan har Rysslands enda oberoende tv-kanal Dozjd slängts ut ur det ukrainska nätet.

Tidigare har Ukraina stoppat de ryska statskontrollerade tv-kanalerna Pervyj kanal, Rossija 24 och NTV. Beslutet är antagligen inte i samklang med pressfriheten. Men där finns en viss logik, eftersom dessa kanaler uttryckligen utgör propagandamegafoner som har haft en ytterst destruktiv roll när det gäller konflikten i östra Ukraina. De har spridit grova lögner och bidragit till den i dag avgrundslika klyftan mellan invånare på separatistkontrollerade områden och resten av landet.

Jag försvarar inte censur – men jag kan förstå säkerhetsaspekten just i det här fallet. Ukraina är ett land som hotas av sammanbrott och det är inte överraskande att man vill begränsa möjligheten för fientligt sinnade stater att förvärra situationen genom att systematiskt sprida lögner och osanningar.

När det gäller förbudet av Dozjd och nu RBK är logiken en annan och betydligt mer problematisk. Formellt avstängdes Dozjd eftersom man använde kartor som visade att Krim är en del av Ryssland. (Detta är inte kanalens val – om den gjorde på något annat sätt skulle de ryska myndigheterna stänga ned den.) Samtidigt har Dozjd vinnlagt sig om en balanserad rapportering. Det betyder att man har granskat Rysslands roll kritiskt, men att även Ukraina blir genomlyst.

Att Porosjenko nu vill hindra ukrainarna även från att kunna läsa RBK stärker uppfattningen om att det här inte handlar om säkerhetsaspekter. Det handlar om det ukrainska statsbygget, som i Porosjenkos värld inte tål kritik. För honom är kritik detsamma som illojalitet. Av samma orsak hotades den kända ukrainska journalisten Savik Sjuster med indraget arbetstillstånd i fjol.

Detta är bakgrunden till det absurda faktum att RBK, en business-kanal tillhörande ett mediebolag som har publicerat avslöjande efter avslöjande om bland annat Putins närmaste krets, snart inte kan ses på nätet längre i Ukraina. Porosjenkos problem är inte att RBK är kritisk mot Putin, utan att RBK är lika kritiskt mot alla.

Själv har Porosjenko fortfarande inte har sålt sin egen tv-kanal – trots löften. Hans agerande börjar mer och mer tyda på att den enda journalistik han själv betraktar som önskvärd är den lojala.

Nu jublar Porosjenko över den stundande visumfriheten med EU, ett stort och viktigt framsteg för ett plågat land. Ukraina har ett av den postsovjetiska världens friaste medielandskap. Det är anmärkningsvärt att EU gång på gång låtar Porosjenko komma undan med inskränkningar av den.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.