Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-19 15:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/anna-lena-lauren-putins-heta-linje-inte-langre-sa-het/

Världen

Anna-Lena Laurén: Putins heta linje inte längre så het

01:25. Under sin årliga tv-sända frågestund tas allt från utrikesfrågor till ekonomi upp – och just ekonomin tillhör ryssarnas mest akuta problem, medger Rysslands president Vladimir Putin.

I fyra timmar och tio minuter svarade Putin på folkets frågor under sitt telefonväkteri på torsdagen. Sedan 2001 har han årligen hållit sin heta linje enligt samma koncept. Men nu börjar maskineriet hosta.

Resten av världen förlorar på sanktionerna mot Ryssland. Amerikanska politiker försöker vinna fördelar på Rysslands bekostnad. Korruptionen minskar. Inflationen är låg.

Under sin tv-sända frågestund med allmänheten kom Putin inte med något nytt. Han fortsatte sin vanliga linje där han lyfter fram utvald statistik som smickrar Ryssland, relativiserar problemen och beskyller väst för antirysk inställning. 

– Det amerikanska etablissemanget använder Ryssland som ett instrument för att vinna egna fördelar. De hindrar presidenten från att förbättra våra relationer, trots att han vill det, sade Putin.

Två gånger om året gör han den här sortens shower. Den ena gången är under ”heta linjen” där medborgare får ringa Putin, den andra på en gigantisk årlig presskonferens, där lokala och regionala medier prioriteras.

Målet är att skapa en image av Putin som nära folket, en president som vågar svara på frågor från vem som helst. Det behöver Putin för tillfället mer än någonsin, i en situation där opinionssiffrorna rasar. Men eftersom frågeställarna är filtrerade och svaren börjar bli alltmer förutsägbara förlorar instrumentet för varje år i tyngd.

Fallet med Ivan Golunov, den grävande journalist som anklagades för innehav av narkotika i ett uppenbart fabricerat fall, kommenterade Putin så här:

– Det stämmer att 26 procent av alla som sitter i fängelse har begått narkotikabrott. Men vi kan inte liberalisera vår narkotikalagstiftning, eftersom det handlar om ett allvarligt hot mot vårt land.

Putin under sitt årliga telefonväkteri. Foto: Alexey Druzhinin/AFP

Putin nämnde inte Golunov vid namn utan kallade honom ”den där journalisten”. Han kommenterade heller inte att polisen rutinmässigt placerar narkotika i fickorna på personer de vill tysta.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kallade Putin ”en begåvad person”.

– Jag kommer ihåg hans framträdanden, de var kul. Men det som pågår nu är inte en komedi utan en tragedi. Han vägrar tala med ledarna för (de ryskstödda utbrytarrepublikerna) Donetsk- och Luhanskrepubliken. Det behövs politisk vilja, sade Putin.

Han berättade också en personlig liten historia, vilket Putin gillar att göra då och då.

– Varför är jag så hövlig? Jag har visserligen växt upp på gatan, men det var en Leningradgata. Jag har inte tröttnat på att vara president, annars hade jag inte ställt upp för nyval.

Läs mer: 

Pussy Riots frontfigur: Jag håller på med ett hemligt projekt