Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Rysk-ortodoxa kyrkan i uppror när Ukraina återfår sin kyrka

Patriark Filaret håller presskonferens i Kiev på torsdagen.
Patriark Filaret håller presskonferens i Kiev på torsdagen. Foto: Genja Savilov/AFP

Det var i Kiev det hela började. Nu blir den ortodoxa kyrkan i Ukraina självständig på nytt, efter en paus på 332 år.

Ukrainarna säger Volodymyr, ryssarna säger Vladimir. Han står staty i bägge landen, fursten som kristnade Rus i slutet av 900-talet. Då fanns varken Ukraina eller Ryssland, det fanns ett splittrat rusiskt rike som Volodymyr enade med hjälp av kristendomen. 

I begynnelsen var Kiev rusernas politiska och religiösa centrum. Därefter flyttades tyngdpunkten till Moskva. År 1686 blev Kievpatriarkatet en del av Moskvapatriarkatet. Enligt Ukraina har detta alltid varit en tillfällig lösning – som nu, 332 år senare, har avskaffats med Konstantinopels välsignelse. 

Synoden ledd av patriarken i Konstantinopel, Bartholomeus, beslöt i går att den ukrainska ortodoxa kyrkan ska få autokefal status. Det betyder att den får sitt eget patriarkat i Kiev och inte längre lyder under Moskvapatriarkatet.

Ryska ortodoxa kyrkan är i uppror. Den här lösningen betyder att de förlorar inte bara hundratals församlingar utan också värdefulla kyrkor och kloster i Ukraina. 

– I dag har patriarkatet i Konstantinopel fattat ett katastrofalt beslut, först och främst med tanke på den globala ortodoxin, säger Aleksandr Volkov, talesman för den rysk-ortodoxa kyrkan, i ett officiellt uttalande.

Ukrainas president Petro Porosjenko jublar.

– Det här borde skingra Moskvas imperialistiska illusioner och chauvinistiska fantasier om Ukraina som en del av den rysk-ortodoxa kyrkans kanoniska territorium, säger Porosjenko.

Ukraina har i dag tre ortodoxa kyrkor – Moskvapatriarkatet, Kievpatriarkatet (som inte har varit erkänt) och den ukrainska autokefaliska kyrkan som grundades samtidigt som Ukraina blev självständigt år 1921. Bolsjevikerna försökte spela ut den autokefaliska och ryskortodoxa kyrkan mot varandra, men förbjöd den på 1930-talet. 

Efter Sovjetunionens upplösning återupptog den sin verksamhet. Kievpatriarkatet grundades efter att Ukraina lösgjorde sig från Sovjetunionen 1992, men blev aldrig erkänd av det ortodoxa världssamfundet. 

Nu finns det alltså inte längre några formella hinder för att Ukraina ska få ett internationellt erkänt Kievpatriarkat. Den främsta orsaken – som ryskortodoxa kyrkan inte vill kännas vid – är kriget i Ukraina. Den ryska annekteringen av Krim och hybridkriget som förs i östra Ukraina har alienerat många ukrainare inte bara från Ryssland, utan också från den rysk-ortodoxa kyrkan. Orsaken är att den lojalt har ställt sig bakom Kreml när det gäller konflikten i Ukraina.

Rysk-ortodoxa kyrkan försöker flytta fokuset från kriget i Ukraina genom att tala om vikten av brödraskap. Det är för sent. Den här konflikten är ytterligare ett exempel på hur ryska beslutsfattare – politiska såväl som religiösa – vägrar förstå att den främsta orsaken till att avståndet växer mellan  Ukraina och Ryssland är de själva.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.