Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 03:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/anna-lena-lauren-rysk-talangtavling-oppnade-slussarna-for-ilskan-mot-korruption/

Världen

Anna-Lena Laurén: Rysk talangtävling öppnade slussarna för ilskan mot korruption

När popstjärnan Alsus dotter oväntat vann en talangtävling såg en del det som ett utslag av korruption. Men ingenting tyder på att resultatet manipulerats. (Alsu, till vänster, i samband med Eurovision Song Contest 2009.) Foto: Sergej Ponomarev/AP

Den ryska talangtävlingen Golos, motsvarigheten till The Voice, har blivit föremål för rasande debatt i Ryssland. Dottern till en popstjärna segrade, vilket uppfattas som nepotism. 

Rätta artikel

En elvaårig flicka vinner en talangtävling. Hon sjunger bra, men tillhör inte favoriterna. Trots detta vinner hon överraskande finalen med 56,5 procent av rösterna. Tvåan, storfavoriten, får bara 27,9 procent.

Den elvaåriga segraren är dotter till den ryska popstjärnan Alsu. Hennes morfar Ralif Safin är före detta vice ordförande för det statliga oljebolaget Lukoil och tidigare senator i dumans överhus. Pappa Jan Abramov är förmögen bankman. 

I Ryssland exploderar de sociala medierna i en rasande debatt. Det trots att inga formella fel sannolikt har begåtts. Det var en tittaromröstning som utsåg segraren i finalen förra veckan.  I jämförelse med hur mycket valfusk som förekommer i ryska val, där valurnor proppas fulla med färdigt ifyllda sedlar, är det inte troligt att antalet röster har manipulerats.

Raseriet handlar om att folk är trötta på sin elit, som i alla sammanhang knuffar fram sina barn till lukrativa positioner.

Inför omröstningen uppmanade elvaåringens mamma Alsu, som har över två miljoner följare på Instagram, sina fans att rösta på dottern. Det gjorde även andra kända ryska artister, till exempel Filipp Kirkorov. 

Mycket tyder på att detta är orsaken till att elvaåringen vann med den största marginalen någonsin. Tävlingen brukar vara betydligt jämnare, vilket generaldirektören för Kanal 1, Konstantin Ernst, själv konstaterade.

Statliga Kanal 1, som organiserade tävlingen enligt det internationella konceptet The Voice, har sällan blivit så här kritiserat. Problemet för ledningen är att kritiken inte kommer från den liberala oppositionen, utan av kanalens trognaste tittare som man är beroende av. 

Också det holländska bolaget Talpa Media som äger varumärket The Voice har uttryckt oro för att tävlingens goda namn svärtas ner. Kanal 1 har satt igång en extra kontroll av resultatet. Det är ett utländskt företag vid namn Group-IB som kontrollerar hur röstningen gick till och de säger sig bli klara senast inom en månad.

I Ryssland är medborgarna vana vid att eliten lägger beslag på de höga posterna för sina barns räkning. Det sticker folk i ögonen, men man tar det för givet. Talangtävlingarna betraktas däremot som en möjlighet för vanliga människors begåvade barn att ta sig fram.

När eliten tränger sig in även där blir reaktionen fullkomligt rasande. 

– De vuxnas värld är en sak för sig. Att börja agera mot samma sätt mot barn som inte är vana vid cynism och orättvisa är något annat, skriver oberoende Vedomosti.

– Vi vet ju hur makthavarna placerar ut sina barn på lukrativa samhällsposter. Vi tiger, vi är vana. Vi skulle själva göra likadant. Vi har förlorat all skam. Men nu handlar det om barn, skriver Aleksandr Melman i den populära kvällstidningen Moskovskij Komsomolets

Vedomosti konstaterar syrligt att Kanal 1 alltså nu har valt att kontrollera hur det är möjligt att så kallade ”anomalier” uppstod i omröstningen, samtidigt som statliga tjänstemän låtsas som om det regnar när motsvarande anomalier uppstår i val.