Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 12:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/anna-lena-lauren-ryska-studentexamen-ar-bara-den-forsta-skarselden/

Världen

Anna-Lena Laurén: Ryska studentexamen är bara den första skärselden

Bild 1 av 2
Foto: Mikhail Tereshchenko/TASS
Bild 2 av 2
Foto: Mikhail Tereshchenko/TASS

I måndags genomfördes en gigantisk operation i Ryssland. Över 720.000 gymnasieelever skrev ryskan i EGE. EGE betyder Edinyj gosudarstvennyj ekzamen och är den ryska motsvarigheten till studentexamen. 

Två ämnen är obligatoriska – ryska språket och matematik. I ett land med 144 miljoner invånare är genomförandet ingen liten operation.

Eleverna får inte avlägga provet i sina egna klassrum. De skjutsas till särskilt övervakade ställen och säkerhetsföreskrifterna är rigorösa. Provskrivningarna övervakas inte av skolans egna lärare utan av medlemmar i examensnämnden. 

– De passerar metalldetektorer och övervakas som brottslingar. Många elever blir så skrämda av situationen att de glömmer allt de har pluggat i rena skräcken, säger en väninna till mig. 

Hennes son ska skriva sin examen nästa år. I likhet med många ryska mödrar är hon därför ett vandrande lexikon när det gäller allt som har med EGE att göra. 

När EGE infördes år 2001 var syftet att förenkla antagningssystemet för universiteten. Dessförinnan hade alla universitet sina egna inträdesprov, vilket försatte elever från perifera delar av Ryssland i en orättvis situation. De bästa universiteten i Ryssland finns i en handfull städer – Moskva, Sankt Petersburg, Novosibirisk. Alla har inte råd att resa tusentals kilometer och bo på hotell en vecka medan proven pågår.

Nu är systemet formellt lika för alla. Men i praktiken har de allra mest prestigefyllda utbildningarna – till exempel Högre ekonomiska skolan i Moskva, diplomatutbildningen MGIMO och Fysisk-tekniska institutet i Moskva (MFTI) – behållit sina inträdesförhör. Och nu är konkurrensen ännu hårdare. För att komma in där måste man först få fulla poäng i EGE och därefter konkurrera i inträdesförhören med tusentals andra som också har fått fulla poäng. 

Dessutom är systemet utformat så att bara ett begränsat antal studenter antas enbart på basis av sina betyg. De får så kallade budgetplatser och studerar gratis. Resten betalar för sin studieplats. En medelgod elev som inte har råd att betala får med andra ord se sig akterseglad av elever som har sämre betyg men rikare föräldrar. 

Jag frågade en annan rysk väninna i hur hög grad det svenska problemet – att provsvaren läcker ut i förväg och säljs på nätet – förekommer i Ryssland.

– Det förekommer, sade hon. Men det finns inga garantier för att man köper rätt prov.

Läs mer: Så drillar ryska föräldrar sina barn 

Läs mer: Ryska skolor håller fast vid prestationer – trots reformer