Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-04 16:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/anna-lena-lauren-ryssland-ordnar-militarparad-i-luften-istallet-for-pa-marken/

Världen

Anna-Lena Laurén: Ryssland ordnar militärparad i luften istället för på marken

Årets militärparad i Ryssland, 75 år efter andra världskrigets slut, har ställts in. Här syns övningen inför den flyguppvisning som kommer att hållas över hela Ryssland den 9 maj.
Årets militärparad i Ryssland, 75 år efter andra världskrigets slut, har ställts in. Här syns övningen inför den flyguppvisning som kommer att hållas över hela Ryssland den 9 maj. Foto: Valery Sharifulin/TASS/Sipa USA/TT

Coronaviruset snuvade Vladimir Putin på en propagandaseger. Årets militärparad på den så kallade segerdagen den 9 maj skulle ha varit extra påkostad i år, 75 år efter andra världskrigets slut. Paraden drogs in på grund av smittorisken. I stället hålls den i luften.

Den 9 maj kommer cirka 660 jaktplan och stridshelikoptrar att flyga i formationer över hela Ryssland. Det betyder att en sjättedel av landets luftkrafter befinner sig i luften under samma dygn. Luftparaden ersätter militärparaden på Röda torget, som skulle ha varit extra pampig i år. 

Att 75 år har gått sedan andra världskrigets slut är ett mycket viktigt datum för Vladimir Putin. Det stora problemet för Putinregimen är bristen på ideologi. Sovjetunionens seger i kriget har under Putins tjugo år vid makten antagit en närmast religiös form, där man är ständigt pressad att hitta på nya ritualer för att ytterligare pumpa ett krig från förra seklet på mer innehåll. 

År 2005 infördes de så kallade S:t Georgs-bandet, ett svartorange band som inte har något med Sovjetunionens historia att göra. Det bars av ryska tsarens kejserliga garde och av de vita soldaterna som kämpade mot bolsjevikerna under inbördeskriget. När sextioårsjubileet firades 2005 introducerades bandet som en accessoar. Nu knyts det årligen på varje rockuppslag, handväska och hundkoppel så fort segerdagen närmar sig.  

Två kvinnor håller upp plakat med bilder på sina anhöriga som deltog i andra världskriget. Paraden ingick i ett firande för Valentin Grebnev, 92 år, en man som deltog i kriget. Luga, Leningrad, 5 maj 2020.
Två kvinnor håller upp plakat med bilder på sina anhöriga som deltog i andra världskriget. Paraden ingick i ett firande för Valentin Grebnev, 92 år, en man som deltog i kriget. Luga, Leningrad, 5 maj 2020. Foto: Alexander Demianchuk/TASS/Sipa USA/TT

År 2014 infördes de så kallade odödliga regementena – tusentals människor marscherar på gatorna bärande på förstorade fotografier av sina far- och morföräldrar som deltog i kriget. 

Putin själv har för vana att delta i marschen. Det odödliga regementet framställs som ett folkligt initiativ för att låta människor hedra sina anhöriga. Det står dock klart att myndigheterna deltar i arrangemangen för att blåsa upp antalet deltagare. Oberoende medier rapporterar årligen om deltagare som inte kan berätta vems fotografi de bär. Efteråt hittar man bilderna kastade på gatan eller i soptunnan. 

Samtidigt utnyttjar Kreml varje år detta tillfälle till att visa upp ny militärteknik på Röda torget. Det ständigt expanderande firandet av segerdagen handlar dels om att skapa en känsla av samhörighet inåt, dels om att vapenskramla utåt. 

Putinregimen saknar ideologi. Dess främsta, i praktiken enda mål är att hålla Putin och hans krets kvar vid makten. Därför bygger man en så stor den av sin identitet på en enskild historisk händelse som får det ryska folket att känna sig framgångsrikt. 

Till 75-årsjubileet hade Putin bjudit in en mängd europeiska ledare. Bland annat Frankrikes president Emmanuel Macron var på väg, något som hade inneburit en enorm fjäder i hatten för Putin. 

Nu snuvas han även på denna utrikespolitiska framgång.