Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 13:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/anna-lena-lauren-sverige-borde-gora-mycket-mer-for-en-anstandig-manniska/

VÄRLDEN

Anna-Lena Laurén: Sverige borde göra mycket mer för en anständig människa

Natalja Solzjenitsyna har närvaro. Hennes silvervita hår, hennes raka blick, hennes fina diktion, så typisk för den bildade klassen i Ryssland, kan få en hel publik att sitta knäpptyst en tisdag kväll på ett fullsatt bokkafé i Moskva.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

– De modigaste människorna under Sovjettiden var inte ens dissidenterna. Det var alla vanliga människor som hjälpte Gulagfångar och deras anhöriga, säger hon.

Hennes man, Aleksandr Solzjenitsyn, skrev för evigt in ordet Gulag i världslitteraturen. Det är en förkortning för nätverket av fångläger över hela Sovjetunionen, varav de sista stängdes i slutet av 1980-talet.

När Gulagfångarnas anhöriga fick träffa dem – vilket var sällsynt – var de tvungna att göra långa resor till straffkolonierna. De fick hjälp på vägen av frivilliga vars enda uppgift var att erbjuda husrum, visa vägen till järnvägsstationen och ordna med praktiska saker.

– Det var farligt. Fanns det något som bolsjevikerna avskydde så var det vanlig barmhärtighet, säger Solzjenitsyna.

I den stunden tänker jag på Jurij Dmitrijev, som i trettio år har spårat massgravar efter Stalinutrensningarna i ryska Karelen. För några veckor sedan såg jag honom komma gående mot rättssalen i Petrozavodsk, omgiven av poliser och slagen i handklovar. Att intervjua honom gick inte, det enda som gick var att ropa ut en fråga. Den kunde inte vara komplicerad för vi hade inte mycket tid på oss.

– Jurij Aleksejevitj, det här är Dagens Nyheter! Hurdana är förhållandena i fängelset? ropade jag andfått medan jag småsprang bredvid följet, en typisk situation som samtidigt som den är upprörande och tragisk får ett visst drag av komik. Något som jag kunde se att Dmitrijev uppfattade, han smålog nästan omärkligt.

– Som de är i fängelser.

Polisen drog honom vidare och dörren smällde igen.

I en tid av lögner, fake news och propaganda lyser Dmitrijevs livsgärning som en fyrbåk av anständighet.

Aleksandr Solzjenitsyn dokumenterade det sovjetiska fånglägersystemet, blev förföljd, baktalad och tvingades till sist emigrera. Jurij Dmitrijev letar fram och dokumenterar massgravar efter Stalinutrensningarna, ger de anhöriga en plats att gå till. Han grips och anklagas för innehav av barnpornografi, en anklagelse som är genial eftersom den får folk att tvivla – tänk om det trots allt ligger något bakom?

Om det inte vore för Dmitrijev skulle många av de så kallade Kirunasvenskarnas öde aldrig har klarlagts. Kaa Eneberg, som skildrar dem i ”Tvingade till tystnad” och ”Förnekelsens barn”, har i många år samarbetat tätt med honom. Det är Dmitrijev som har klarlagt att minst ett femtiotal svenskar – troligen betydligt fler – ligger begravda i de karelska sandmoarna med ett kulhål i nacken.

Kreml skulle gärna se att Solzjenitsyn hamnade i bakgrunden, men han är redan för läst och respekterad. Hans verk lyfter honom över all diskussion.

Dmitrijev är inte en Nobelförfattare utan en outtröttlig fältarbetare. Men i likhet med Solzjenitsyn insisterar han på två saker: att människan måste känna sitt förflutna och att det finns en moral.

Alla länder vars medborgare Dmitrijev har spårat upp står i tacksamhetsskuld till honom. Sverige gör det. Det gör även Finland, Ukraina, Polen – och framför allt Ryssland.

I en tid av lögner, fake news och propaganda lyser Dmitrijevs livsgärning som en fyrbåk av anständighet. Medan NKVD-arkiven ännu var öppna kopierade han arkebuseringslistorna genom att tala in namn efter namn på band och sedan skrivit ut banden hemma. Därefter har han tillbringat ett oändligt antal sommardagar med att vandra i de karelska skogarna tillsammans med sin schäfertik och letat efter de kvadratiska försänkningarna i marken. De som betyder: Här ligger oskyldiga, mördade människor som är en del av vår historia.

Nu hotas han av upp till femton års ryskt fängelse. Enligt hans advokat lika med en dödsdom för en man i hans ålder.

Sverige och EU borde göra mer, mycket mer för Jurij Dmitrijev.

Ämnen i artikeln

Ryssland

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt