Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-19 21:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/anna-lena-lauren-ukrainsk-politisk-kultur-ar-omogen-men-valet-ar-demokratiskt/

Världen

Anna-Lena Laurén: Ukrainsk politisk kultur är omogen, men valet är demokratiskt

President Petro Porosjenko och utmanaren Volodymyr Zelenskyj. Foto: Vadim Ghirda/AP

I dag väljer Ukraina president i andra och avgörande valomgången. Valdebatten har varit emotionell och smutsig. Men den har varit öppen.

Rätta artikel

I jämförelse med valet 2014 har årets presidentval i Ukraina varit oerhört spännande. För fem år sedan befann sig landet i en intensiv krigsfas mot separatisterna i Donetsk och Luhansk. Att Petro Porosjenko valdes i första omgången handlade för många väljare om att garantera ukrainska statens fortlevnad. 

I år var situationen annorlunda. Att det skulle bli en andra omgång i år stod tidigt klart. Porosjenko har inte lyckats hålla minst tre av sina viktigaste vallöften: Att få slut på kriget, att göra rent hus med korruptionen och att sälja sin tv-kanal.

Kriget pågår fortfarande, korruptionen är värre än någonsin och Porosjenko äger alltjämt Kanal 5. 

Det är den främsta orsaken till att utmanaren, skådespelaren och komikern Volodymyr Zelenskyj i de senaste opinionsmätningarna fick 72,2 procent, medan Porosjenko fick 24,4. När Zelenskyj i skräddarsydd kostym gjorde entré på Olympiska stadion i Kiev för den enda valdebatten som hölls mellan kandidaterna framstod han tydligt som yngre och mer energisk. 

– Jag är ingen politiker. Jag är bara en enkel person som vill få ett slut på det här systemet, sade Volodymyr Zelenskyj i en exakt sammanfattning av sin kampanj.

Veckan innan hade Porosjenko kallat Zelenskyj till debatt på ett datum som inte passade motståndaren och därefter gjorde Porosjenko ett nummer av att Zelenskyj inte kom. Mycket i den ukrainska valdebatten har gått ut på den här sortens skådespel. 

Zelenskyj har anklagat Porosjenko för att tillhöra den gamla eliten, Porosjenko slår tillbaka mot Zelenskyj för oerfarenhet och svaghet inför Ryssland. Ytterst få gånger har sakfrågor varit på agendan, till exempel hur man ska få slut på kriget i östra Ukraina eller hur de gigantiska sociala klyftorna i landet ska utjämnas.

Inte heller fredagens direktsända debatt på Kievs Olympiska stadion gjorde väljarna särskilt mycket klokare. Bägge kandidaterna gick ner på knä för krigsveteranerna, men ingen kunde säga hur man ska vinna kriget. 

Zelenskyj gjorde ett misstag då han kallade separatisterna i östra Ukraina för ”rebeller”. I praktiken styrs och finansieras de av Ryssland. 

För övrigt talade Zelenskyj, vars modersmål är ryska, ukrainska genom hela debatten, med undantag för några gånger då han spontant sade en fras på ryska. Att Zelenskyjs ukrainska inte är lika bra som Porosjenkos har väljarna hittills förlåtit honom. 

Zelenskyj gick till hård attack mot Porosjenkos bakgrund som oligark. Porosjenko har tjänat en stor del av sin förmögenhet genom konfektfabriken Roshen, som han har byggt upp själv. Men han har haft stor hjälp av sina kontakter inom ukrainsk politik. I Ukraina är ekonomi och politik i praktiken sammanblandade, eliterna inflätade i varandra.

– Hur mycket pengar behöver du fortfarande stjäla från Ukrainas budget för att blir rik? sade Zelenskyj till Porosjenko.

– Under fem år med mig som president har vi åstadkommit mer för landet än under tjugofem år dessförinnan. Var var du? Du tjänade pengar i Ryssland, svarade Porosjenko.

Denna anklagelse är ihålig, eftersom att tjäna pengar i Ryssland är exakt vad Porosjenko själv har gjort. Hans konfektfabrik i den ryska staden Lipetsk stängdes så sent som 2017.

Märkligt nog utnyttjade Porosjenko inte tillfället att pressa Zelenskyj på hans svagaste punkt, nämligen kunskap i ekonomi, politik och hur man styr ett land. På den punkten är Porosjenkos erfarenhet helt överlägsen – men istället för att få Zelenskyj att framstå som okunnig försökte han få denne att framstå som Putins marionett.

Det är talande för den ukrainska politiska kulturen, där pajkastning fortfarande är den mest populära metoden.

Trots den omogna politiska kulturen i Ukraina har valet förblivit öppet, kritik av sittande president självklar och resultatet inte känt på förhand. President Porosjenko har inte kunnat använda den så kallade administrativa resursen på något avgörande sätt. (Den administrativa resursen betyder bland annat att man tvingar statsanställda att rösta på sittande president.) 

Ryska försök att påverka valet har inte krönts med framgång. Detta i ett land där det fortfarande pågår ett krig.

De ryska beslutsfattarna försöker misskreditera den ukrainska demokratin genom att kalla den en cirkus. Men faktum kvarstår – i ett land i Rysslands omedelbara närhet, som den ryska ledningen själv uppfattar som kulturellt närstående, äger just nu ett demokratiskt val rum. Av allt att döma kommer det att leda till ett fredligt maktskifte.

Det är en prestation som ingen kan ta ifrån Ukraina.