Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Delstatsvalen i Tyskland påverkar hela EU:s flyktingpolitik

ANALYS. Genombrottet för det tyska högerpopulistiska partiet påverkar hela EU. När Angela Merkel försvagas på hemmaplan innebär det större utrymme för EU-länder som vill ha flyktingkvoter och stänga den så kallade Balkanrutten.

Resultaten från delstatsvalen i Tyskland påverkar hela EU:s flyktingpolitik.

Hittills har Angela Merkels ihärdiga försvar av asylrätten utgjort ett slags golv för hela EU:s flyktingpolitik, men resultaten i söndagens val försvagar förbundskanslerns parti på hemmaplan och därmed också Merkels position i EU.

Det kan bli tydligt redan på torsdag och fredag den här veckan, när det blir ännu ett toppmöte i Bryssel.

Den här gången ska EU:s stats- och regeringschefer ta ställning till detaljerna i förra veckans uppgörelse med Turkiet och dessutom klubba en strategi för hur det passfria Schengensamarbetet i EU ska räddas.

Angela Merkel har varit drivande bakom överenskommelsen med Turkiet.

Ända sedan i höstas har Merkel försökt samla en ”koalition av villiga” som förhandlat med regeringen i Ankara om att Turkiet ska stoppa flyktingströmmen till Grekland i utbyte mot bland annat att några EU-länder tar emot syriska flyktingar direkt från turkiska läger.

Uppgörelsen med Turkiet bygger alltså på att Tyskland och andra EU-stater frivillig välkomnar syriska flyktingar i ett nytt europeiskt kvotsystem. 

Men Sverige har sagt nej till detta, i alla fall tills vidare, och frågan är om ens Tyskland efter söndagens valresultat är berett att gå vidare. Den frågan är helt avgörande för om det ska bli ett avtal med regeringen i Ankara.

I EU har Angela Merkel också blivit allt mer ensam om inställningen att asylrätten är en mänsklig rättighet och att det därför inte går att sätta tak för hur många flyktingar som tas emot.

Inför EU-toppmötet förra veckan hade EU-ländernas diplomater också förberett en text där det hette att flyktingarnas så kallade Balkanrutten var "stängd". 

Angela Merkel sägs ha motsatt sig denna formulering. Ingen ”har stängt någonting” ska hon ha förklarat och då lyssnade övriga på hennes invändningar. Frågan efter söndagens val är om de fortfarande gör det.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.