Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Ett udda par förenat av stundens allvar

Merkel och Tsipras.
Merkel och Tsipras. Foto: AP

EU skickar akut humanitärt bistånd till Grekland för att landet ska klara flyktingmottagningen. Och precis som under eurokrisen är premiärminister Alexis Tsipras och Tysklands Angela Merkel ett udda par.

Redan för ett år sedan, under den mest akuta fasen av eurokrisen i Grekland, verkade premiärminister Alexis Tsipras ha påfallande lätt att tala med Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Den gången skällde den tyske finansministern Wolfgang Schäuble gång på gång ut Greklands dåvarande finansminister Yanis Varoufakis och hotade med att grekerna skulle slängas ut ur eurosamarbetet.

Men när Angela Merkel och Alexis Tsipras träffades såg de ofta ut att trivas tillsammans. Merkel upprepade vid många tillfällen att Greklands ekonomiska problem var hela euroområdets och därför skulle lösas gemensamt.

Nu är det flyktingströmmen som skakar EU, men mönstret för krishanteringen känns igen.

Läs mer: Flyktingströmmen har bytt karaktär – kvinnor och barn följer männen

Under lång tid har övriga EU-stater kritiserat Grekland för att landet inte har gjort nog för att hejda flyktingströmmen samt ta emot och registrera de människor på flykt som anländer.

Tysklands inrikesminister Thomas de Maizière har hört till de mest kritiska. Han var med när rådet för drygt två veckor sedan beslutade att ge Grekland tre månader på sig innan landet riskerar att bli avstängt från övriga Schengen.

Fram till nyligen verkade det alltså som om flertalet EU-länder tyckte att Grekland i huvudsak fick skylla sig självt. Men någonting har hänt.

I dag, onsdag, fattar EU-kommissionen beslut om extra nödhjälp till Grekland. Det handlar om pengar som avsatts till bistånd, men som nu ska användas till mat, tält och medicinsk hjälp till flyktingar som befinner sig i Grekland.

I söndags tog också Angela Merkel till orda. ”Vi kämpade inte för att ha kvar Grekland i euron för att nu lämna landet i sticket”, hävdade hon i tysk tv som svar på frågor om flyktingkrisen.

Att Grekland får stöd av Tysklands förbundskansler är inte helt otippat.

Precis som för ett år sedan anser både Merkel och Tsipras att krisen enbart kan lösas gemensamt av EU. Merkel och Tsipras står också bakom Natos nyligen beslutade insats i Egeiska havet och båda har deltagit i möten med den så kallade ”koalitionen av villiga”.

Den koalitionen består av EU-länder som i princip är villiga att ta emot människor som behöver skydd, men som vill hejda flyktingströmmen genom att samarbeta med Turkiet och ta emot asylsökande direkt från turkiska läger.

Merkel och Tsipras är ett udda par i EU, men förenas alltså av flyktingkrisen på flera sätt.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.