Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

EU applåderar Emmanuel Macrons seger

Other: Markus Schreiber

Nästan hela övriga EU applåderar att Emmanuel Macron blir Frankrikes nästa president. Valet markerar ännu en EU-vänlig seger under det pågående europeiska supervalåret och kan leda till en ny vår i relationen mellan Paris och Berlin. Frankrikes nye president vill dock förändra det europeiska samarbetet på ett sätt som till exempel Sverige inte gillar.

Att Emmanuel Macron har valts till Frankrikes nästa president applåderas av alla EU-ledare som tror på och vill ha kvar unionen.

Tysklands Angela Merkel och flera andra länders regeringschefer förklarade redan före söndagens avgörande omgång att de hoppades på Macron. Från regeringarna i till exempel Ungern och Polen har det däremot varit påtagligt tyst. Frankrike kommer att ledas av en president som vill utveckla EU, vilket kan innebära att samarbetet förstärks inom flera områden.

Läs även: Johan Schück: Valet av Macron kan lyfta Frankrikes ekonomi

Valet är också det hittills starkaste tecknet på att det blåser en ny, mer EU-vänlig vind över delar av Europa.

Först ut var Österrike. Redan i december förra året utsågs EU-vännen och det gröna österrikiska partiets tidigare ledare Alexander Van der Bellen till landets president.

Den österrikiske högerpopulisten Norbert Hofer och Marine Le Pens politiske frände tog sig till andra omgången, vilket utan tvivel var en politisk bedrift, men inte heller han lyckades nå ända fram.

Trenden fortsatte i Nederländerna.

I parlamentsvalet i mars gick högerpopulisten Geert Wilders parti PVV framåt, men blev inte störst. Resultatet på tretton procent blev dessutom sämre än 2010, då PVV fick drygt femton. Samtidigt blev valet en stor framgång för socialliberala partiet D66, som är mest EU-vänligt av alla partier i Nederländerna.

Nu har Frankrike valt en ny president som vill ha ett mer federalistiskt styrt EU. Så Sverige och andra EU-stater som helst bromsar sådana idéer får se upp.

Macrons federalistiska drömmar blev tydliga när han besökte Humboldtuniversitet i Berlin under valrörelsen. Han höll ett tal som fick applåder av Tysklands förre utrikesminister Joschka Fischer.

Fischer satt längst fram i salen bredvid Daniel Cohn-Bendit, en annan ärrad gammal europeisk federalist. Båda nickade uppmuntrande åt Macron.

Det var ett stort misstag, hävdade Emmanuel Macron, att det inte blev något av Joschka Fischers planer för EU i början av 2000-talet. I ett uppmärksammat tal vid just Humboldtuniversitetet pläderade Fischer den gången för en mer federal uppbyggnad av EU.

Frankrikes nyvalde president vill därför inleda en ny stor debatt om unionens framtid och utesluter inte att det behövs mer grundläggande förändringar av EU:s fördrag.

Under tiden tänker han driva på för mer handfasta förslag.

Macron vill exempel att EU ska ha ett militärt högkvarter, anser att bevakningen av EU:s yttre gränser ska vara gemensam och att det behövs fem tusen EU-anställda gränsbevakare. Sådana förslag har Sverige brukat bromsa.

Macron tycker också att det behövs en ”Buy European Act”, vilket innebär att europeiska företag ska prioriteras i offentlig upphandling.

Att Macron har haft EU-flaggar med sig under hela valkampanjen betyder alltså inte att han är nöjd med EU.

Samarbetet kan inte fortsätta som vanligt, det vore att ”förråda mitt folk”, sade Macron i en uppmärksammad intervju med BBC under valkampanjen.

”Det skulle leda till att vi får Nationella fronten igen”, hävdade Macron och varnade därmed för att kravet på Frankrikes utträde ur EU kan komma tillbaka om unionen inte reformeras.

Han anser också att valutasamarbetet i EU måste få en tydligare politisk styrning, vilket samtidigt är ett gammalt välkänt franskt krav. Hittills har Tyskland sagt nej till sådana planer.

Frankrikes nyvalde president vill ingjuta nytt mod och mer energi i EU:s gamla fransk-tyska tadempar. Och

Emmanuel Macron kan säkert få en närmare relation med Tysklands förbundskansler Angela Merkel än någon tidigare fransk president.

Att det finns politiskt tycke är redan uppenbart, och Macron kommer också väl överens med de tyske socialdemokraternas Martin Schulz, som också är övertygad EU-anhängare.

Det är alltså upplagt för en ny vår i det tysk-franska förhållandet. Och det kan i sin tur leda till förändringar för hela EU.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.