Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Konflikt med USA leder till stärkt europeisk sammanhållning

Foto: Wiktor Nummelin/TT

EU höjer tonen mot USA. Toppmötet i Sofia visar att sammanhållningen mellan EU:s länder stärks av att USA hotar med ståltullar och sanktioner mot europeiska företag som handlar med Iran. Samtidigt väntar EU med motåtgärder och fortsätter att be USA om undantag.             

På väg in till EU:s toppmöte med länderna på västra Balkan, som arrangerades i Bulgariens huvudstad Sofia på torsdagen, var statsminister Stefan Löven upprörd över hur tufft Donald Tusk, Europeiska rådets ordförande, dagen innan hade twittrat om USA:s president. 

– Jag hade inte använt den kommentaren. Vi håller på att hamna i en konstig situation där viktiga relationer och diplomati hanteras med twitterkommentarer. Jag begriper inte det. Det är väl bättre att vi pratar med varandra, sade en irriterad Stefan Löfven. 

Det statsministern reagerade mot var att Tusk hade twittrat om Donald Trump på följande sätt: "Med sådana vänner behöver man inga fiender. Men ärligt talat ska EU vara honom tacksam. Vi blir av med alla våra illusioner".  

Stefan Löfven var inte ensam om att vara förargad. Frankrikes president Emmanuel Macron sägs också ha reagerat och Litauens president Dalia Grybauskaite var som vanligt frispråkig:

– Vi vill ha respektfulla diskussioner. Vi ska behandla USA som en partner, inte som en rival, fräste Grybauskaite före torsdagens toppmöte.

Samtidigt var det uppenbart att EU-ledarna delar Tusks ilska, om än inte hans ordval, över att USA:s president gång på gång struntar i EU:s intressen och synpunkter. 

Listan börjar bli lång: Donald Trump har hoppat av det internationella klimatavtalet och kärnteknikavtalet med Iran, USA hotar EU med tullar på import av stål och aluminium samt sanktioner mot europeiska företag som fortsätter att handla med Iran.  

Allt detta har lett till ovanligt ansträngda relationer mellan USA och EU. Och liksom så många gånger förr leder ökad konflikt med USA till stärkt europeisk sammanhållning. När USA går sin egen väg, och struntar i Europa, ökar helt enkelt behovet av europeisk enhet. 

Men hur kan och vill unionen reagera på Donald Trumps beslut? Det är fortfarande oklart.

När det gäller de nya USA-tullarna på import av stål och aluminium står EU-ledarna ståndaktigt bakom parollen ”vi förhandlar inte under hot”. Samtidigt verkar de vara beredda att göra precis det. 

– Om EU får ett permanent undantag är vi beredda att inleda samtal om fördjupat energisamarbete med USA, om en reform av världshandelsorganisationen WTO och om ökat tillträde för amerikanska industrivaror, inklusive bilar. Men vi förhandlar inte med ett svärd hängande över vårt huvud, sade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker efter toppmötets slut på torsdag eftermiddag. 

Detta erbjudande kallas av vissa ”TTIP light”, alltså en nedbantad version av de frihandels- och investeringsförhandlingar som pågick mellan EU och USA när Barack Obama var USA:s president. Om det övertygar Donald Trump att slopa de nya ståltullarna är inte givet.     

Frågan är också hur EU kan möta hotet om USA-sanktioner mot europeiska företag som har verksamhet i eller handlar med Iran. EU-ledarna försäkrade på torsdagen att de står bakom kärnteknikavtalet med Iran, trots att USA har hoppat av, och tänker göra allt för att avtalet ska fungera. 

Men Iran kräver att europeiska företag ska fortsätta sin handel med och verksamhet i Iran, för att på så sätt kompensera för handeln som försvinner när USA hoppar av och inför sanktioner, och det är svårt att begripa hur EU-länderna ska kunna ge garantier för beslut som fattas av privata företag. 

EU-kommissionen vill ha så kallade ”blockerande motåtgärder”, som EU tidigare använt under USA:s blockad av Kuba, och kommissionen presenteras ett sådant förslag på fredag förmiddag.

Det är ändå högst osäkert om det räcker för att övertyga europeiska företag som riskerar sanktioner. Franska energibolaget Total meddelade till exempel på torsdagen att USA:s sanktioner leder till att företaget avslutar sina investeringar i Iran.  

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.